Polozabudnuté košíčky opitý Izidor
24. 9. 2025
Obľúbené cukrovinky všetkých deduškov a oteckov, preslávené košíčky s lahodnou náplňou, ktoré chutia a vonia po rume.
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 200 g cukru kryštál
- 140 g mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- kôra a šťava z jedného citróna
- štipka mletej škorice
Náplň
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
- ríbezľový džem na potretie
Krém
- 300 g masla
- 150 g cukru kryštál
- 3 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g masla alebo hery
- 200 g čokolády na varenie
Postup:
- Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte hladkú múku, cukor, zmäknuté maslo, orechy, kakao, citrónovú kôru, šťavu a škoricu.
- Ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte na cesto, ktorým následne naplňte formičky.
- Predhrejte si rúru na 175 °C a pečte dozlatista približne 10-15 minút.
- Po upečení nechajte košíčky vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte náplň z orechov, cukru, vanilky a rumu.
- Stačí do seba všetky ingrediencie dobre zamiešať.
- Vychladnuté košíčky opitý Izidor potrite ríbezľovou marmeládou.
- Následne do nich pomocou lyžičky alebo zdobidla naneste orechovú náplň.
- Potom si pripravte krém.
- Vyšľahajte vajcia s cukrom a maslom, na záver pridajte tiež kakao.
- Pomocou zdobítka naneste krém a cukrovinky dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Na záver vytvorte rozpustením čokolády v masle polevu a košíčky Izidor do nej namočte.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta