Popraskané zázvorové sušienky
24. 9. 2025
Milujete vôňu Vianoc? Potom vyskúšajte tieto vianočné crinkles so zázvorom, škoricou a novým korením, ktoré vám prevonia celú domácnosť. Navyše sú úžasne mäkké a krehké, s príjemne chrumkavým okrajom.
Čo budete potrebovať
- 2 a ½ šálok hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky nového korenia
- ½ lyžičky soli
- 170 g zmäkčeného masla
- ⅔ šálky trstinového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky trstinovej melasy
- 1 vajce, rozšľahané
- 1 šálka práškového cukru
Postup
- Vo veľkej mise premiešajte múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, nové korenie a soľ.
- V mixéri šľahajte maslo s cukrom po dobu 3 minút alebo do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Mixér stlmte na nízky výkon, pridajte melasu, vanilkový extrakt a vajcia a premiešajte.
- Pridajte múčnu zmes v 3 prídavkoch a miešajte, kým sa nezapracuje do zmesi.
- Nezabudnite oškrabať dno a boky misy, aby sa všetky ingrediencie zapracovali do mäkkého cesta.
- Z cesta tvorte cca 5 cm guličky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie 5 cm od seba.
- Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 2 hodiny chladiť.
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Každú guľôčku vyvaľkajte v práškovom cukre.
- Pokladajte obalené guličky späť na plech 5 cm od seba.
- Pečte 10 – 12 minút do stuhnutia.
- Crinkles nechajte na plechu chladiť 5 až 7 minút, aby stuhli, a potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Užite si to!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta