Praclíky z domácej pekárne
24. 9. 2025
Ak patríte k tým, ktorí skutočne nemajú radi zdĺhavé zarábanie cesta a všeobecne nekonečný čas strávený v kuchyni, prinášame recept práve pre vás. Pekáreň totiž v tomto prípade odvedie všetku prácu za vás! Poďme sa teraz pustiť do receptu na domáce slané praclíky.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 25 g cukru krupica
- 125 g rozpusteného masla
- štipka soli (asi 8 g)
- 1 vajce
- 1 ČL cukru krupica
- hrubozrnná soľ, rasca alebo mak na posypanie
- 250 ml vody
Postup práce:
- Všetky suroviny vložte do pekárne, najskôr cukor, potom droždie, vody iba 150 ml.
- Zapnite pekáreň na program základné cesto.
- Cesto musí dvojnásobne zväčšiť objem.
- Vykysnuté cesto rozdeľte zhruba na dvadsať až dvadsaťpäť dielov.
- Z každého dielika vyvaľkajte valček a vytvorte tvar praclíka.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Naskladajte naň pripravené praclíky.
- Nechajte ešte 15 minút nakysnúť.
- Potom zmiešajte zvyšnú vodu s cukrom.
- Potrite zmesou všetky praclíky.
- Posypte podľa chute zrniečkami, hrubozrnnou soľou, makom alebo prípadne rascou.
- Pečte dozlatista 15-20 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta