Pravé išelské cukrovinky
24. 9. 2025
Kto by ich nemiloval. Maslový krém, čokoláda, oriešok. Príprava receptu je jednoduchá a zvládne ju každý. So zdobením sa môžete pohrať podľa svojej vlastnej fantázie.
Ingrediencie
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 2 lyžice rumu
- štipka soli
Náplň:
- 100 g mletých orechov
- 3 lyžice marhuľovej marmelády
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 5 lyžíc smotany
- vlašské orechy na ozdobu
Postup
- Vyšľahajte maslo spoločne s cukrom a žĺtkami. Vo vedľajšej miske zmiešajte suché ingrediencie a pridajte ich k zvyšku cesta. Potom vmiešajte rum a vytvorte cesto, ktoré dajte odležať do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Medzitým si pripravte náplň zmiešaním mletých orechov a marmelády.
- Odležané cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrojte z neho kolieska.
- Rúru predhrejte na 180 °C, kolieska dajte na plech s papierom na pečenie a pečte po dobu 7-10 minút.
- Po upečení vyberte kolieska z rúry a nechajte ich vychladnúť. Potom si pripravte polevu.
- Vo vodnom kúpeli rozohrejte čokoládu a postupne pridávajte smotanu tak, aby bola poleva hustá, ale zároveň tekutá.
- Vychladnuté kolieska k sebe zlepujte náplňou a polejte polevou. Navrch dajte oriešok a nechajte zatuhnúť v chladničke. Skladujte v chlade.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na bezlepkové mandľové vianočné cukrovinky.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta