Pravé parížske rožky z bielkov
24. 9. 2025
To, či dáte prednosť rožkom rovným alebo zatočeným, záleží len na vašich osobných preferenciách. Rovnako ich veľkosť môže byť rôzna.
Ingrediencie:
Cesto
- 300 g práškového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 4 bielky
Krém
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 ml mlieka
- 3 PL kakaového prášku
Poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
Postup:
- Bielky a práškový cukor zahrejte vo vodnom kúpeli a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Následne zmes vyšľahajte ručným šľahačom do podoby tuhého snehu.
- Nechajte sneh vychladnúť a následne do neho zamiešajte jemne namleté orechy.
- Vzniknutým cestom naplňte zdobiace vrecko a na plech s papierom na pečenie nastriekajte parížske rožky.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte asi 20 minút.
- V medziobdobí si pripravte parížsky krém.
- Cukor, mlieko a kakao zmiešajte nad parou a nechajte vychladnúť.
- Zmes postupne vmiešajte do zmäknutého masla a vymiešajte do krémovej podoby.
- Vložte do zdobiaceho vrecka a uložte na chvíľu do chladničky, s krémom sa vám bude lepšie pracovať.
- Následne pomocou zdobiaceho vrecka krém nastriekajte na vychladnuté cesto.
- Vložte rožky stuhnúť do chladničiek.
- Polevu pripravte jednoducho rozpustením čokolády na varenie a masla.
- Parížske rožky na záver v poleve namočte a potom nechajte dobre stuhnúť.

Najtradičnejšími vianočnými rožkami sú samozrejme tie s vanilkou. Inšpirujte sa našimi receptami na vanilkové rožteky v mnohých podobách.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta