Prečo sa vianočka rozbehne, spadne alebo praskne?
24. 9. 2025
Príčin toho, že vám vianočka počas pečenia alebo niekedy aj po upečení spadne či klesne, môže byť celý rad. Na čo sa oplatí dávať obzvlášť pozor?
- Riedke cesto – jedným z častých dôvodov tohto, prečo s výsledkom nie ste spokojní, je zlá konzistencia cesta, presnejšie to, že cesto bolo príliš riedke, a počas pečenia tak „zmenilo“ tvar. Správne cesto na vianočku by malo byť hladké, pevné, pružné a nelepivé. Čo s riedkym cestom? Pridajte doň malé množstvo múky navyše.
- Príliš vykysnuté cesto – všeobecne platí, že vianočku by sme mali nechať kysnúť do doby, keď zdvojnásobí svoj objem, nie dlhšie.
- Málo utiahnutá vianočka – ďalším častým dôvodom, prečo sa vianočka pri pečení rozbehne, je to, že sme ju počas pletenia nedostatočne utiahli.
- Nedopečená vianočka – pri vyťahovaní vianočky z rúry ste mali radosť, ako sa vám tentoraz podarila, ale keď sa potom vrátite znova do kuchyne, zistíte, že vám vaša vianočka klesla? Pravdepodobne nebola vo vnútri úplne dopečená a vychladnutie potom spôsobilo klesnutie nedopečeného cesta.
- Prudké pohyby s vianočkou – s upletenou vianočkou pred pečením aj po upečení zaobchádzajte opatrne. Prudké pohyby jej nesvedčia. Pokiaľ s ňou budete prudko hýbať predtým, ako úplne vychladne, opäť to môže znamenať, že vám spadne. Rovnako tak vianočku krájajte až potom, čo úplne vychladne.
- Prudké chladnutie – chladnúť nechávajte vianočku pomaly pri izbovej teplote. Neotvárajte na ňu okno.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta