Pusinková torta (vianočná Pavlova)
24. 9. 2025
Dezert zvaný Pavlova je skutočný pojem a možno aj trochu strašiak. Ale keď sa budete držať presných pokynov, určite budete mať s touto snehovou kráľovnou úspech.
V tomto prípade sa jedná o slávnostnú vianočnú verziu, ktorá môže skvele poslúžiť ako luxusné vianočné cukrovinky. Ako na ne?
Ingrediencie:
- 6 bielkov
- 320 g krupicového cukru
- 1 lyžička vínneho octu
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 600 ml smotany
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Jahody, maliny, čučoriedky – môžu byť mrazené
Postup:
- Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, kým sa po vytiahnutí šľahača nebudú tvoriť pevné vrcholky.
- Postupne pridávajte krupicový cukor, pokiaľ nebude hmota lesklá.
- V hrnčeku zmiešajte vínny ocot s kukuričnou múkou a zmes postupne primiešajte do bielej hmoty.
- Pripravte si papier na pečenie na plech a hmotu naň naložte do guľata tak, aby vznikol kruh. Do kruhu potom urobte lyžicou miernu drážku, do ktorej sa potom dá krém a ovocie.
- Vložte plech do predhriatej rúry na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokiaľ nebude vrch zvonku tvrdý, pečte ešte zhruba 15 minút.
- Rúru vypnite a Pavlovu nechajte v rúre doschnúť a schladiť.
- Medzitým si pripravte krém. Vyšľahajte smotanu a pridajte do nej práškový a vanilkový cukor tak, aby bol krém dostatočne hustý.
- Krém dajte do drážky v bielkovom korpuse a dozdobte ovocím. Nakoniec posypte práškovým cukrom a môžete doladiť lístkom mäty.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta