Pusinková torta (vianočná Pavlova)

24. 9. 2025

Dezert zvaný Pavlova je skutočný pojem a možno aj trochu strašiak. Ale keď sa budete držať presných pokynov, určite budete mať s touto snehovou kráľovnou úspech.

V tomto prípade sa jedná o slávnostnú vianočnú verziu, ktorá môže skvele poslúžiť ako luxusné vianočné cukrovinky. Ako na ne?

Ingrediencie:

  • 6 bielkov
  • 320 g krupicového cukru
  • 1 lyžička vínneho octu
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 600 ml smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Jahody, maliny, čučoriedky – môžu byť mrazené

Postup:

  1. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, kým sa po vytiahnutí šľahača nebudú tvoriť pevné vrcholky.
  2. Postupne pridávajte krupicový cukor, pokiaľ nebude hmota lesklá.
  3. V hrnčeku zmiešajte vínny ocot s kukuričnou múkou a zmes postupne primiešajte do bielej hmoty.
  4. Pripravte si papier na pečenie na plech a hmotu naň naložte do guľata tak, aby vznikol kruh. Do kruhu potom urobte lyžicou miernu drážku, do ktorej sa potom dá krém a ovocie.
  5. Vložte plech do predhriatej rúry na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokiaľ nebude vrch zvonku tvrdý, pečte ešte zhruba 15 minút.
  6. Rúru vypnite a Pavlovu nechajte v rúre doschnúť a schladiť.
  7. Medzitým si pripravte krém. Vyšľahajte smotanu a pridajte do nej práškový a vanilkový cukor tak, aby bol krém dostatočne hustý.
  8. Krém dajte do drážky v bielkovom korpuse a dozdobte ovocím. Nakoniec posypte práškovým cukrom a môžete doladiť lístkom mäty.
Pavlova s ovocím
Zdroj: ichef.bbci.co.uk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.5 / 5 (41 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *