Pusinky z mandlí a karamelu
24. 9. 2025
Ak pripravíte tento recept, môžete si byť istí, že budete mať na stole jedinečné cukrovinky, s ktorými sa v iných domácnostiach tak často nestretnete.
Cukrovinky sú krásne jemné a úplne hriešne dobré.
Pustite sa do prípravy tej najzaujímavejšej karamelovej pochúťky!
Ingrediencie
Cesto
- 1/2 šálky celých mandlí bez šupky, pražených a jemne nasekaných
- 3 vaječné bielky
- 1/4 lyžičky soli
- 2/3 šálky kryštálového cukru
Karamel
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 šálky teplej vody
- 1/3 šálky tekutej šľahačky na báze oleja
- 2 polievkové lyžice margarínu (v prípade potreby použite margarín bez sóje)
Postup
Pusinky
- Predhrejte rúru na 120 °C. Veľký plech vyložte pergamenom a naň nakreslite 14 asi 7cm koliesok. Papier otočte.
- V stojanovom mixéri, vybavenom šľahacím nástavcom, ušľahajte bielky so soľou do peny. Postupne zašľahajte cukor, asi po dvoch lyžiciach, a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Vmiešajte dve tretiny mandlí.
- Preneste pusinky do cukrárskeho vrecka opatreného hladkou špičkou. Pusinky vytlačte na vytýčené kolieska v jednej vrstve.
- Pečte v strede predhriatej rúre 40–50 minút, alebo pokiaľ nie sú chrumkavé. Nechajte vychladnúť na plechu na mriežke.
Karamel
- V hrnci miešajte cukor a vodu na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
- Priveďte cukor do varu, mierne varte a kefou namočenou v studenej vode kefujte steny hrnca asi sedem minút, alebo kým zmes nezíska tmavo jantárovú farbu.
- Odvráťte tvár a ihneď vlejte tretinu šľahačky – karamel môže chvíľu prskať. Varte ešte jednu až dve minúty, alebo pokiaľ sa všetok stuhnutý karamel nerozpustí.
- Vmiešajte margarín a nechajte vychladnúť.
- Pusinky hotovým karamelom ozdobte podľa vlastného vkusu.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta