Ražné jamkové koláčiky

24. 9. 2025

Tieto koláčiky z mandľovej a ražnej múky sú skvele zemité a sladký ovocný džem ich perfektne dopĺňa. Pripravte si ich tento rok aj vy!

Čo budete potrebovať

  • 100 g výražkovej ražnej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 95 g mandľovej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 230 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
  • 100 g kryštálového kryštálového cukru
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 veľký vaječný žĺtok, izbové teploty
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu
  • 75 g kryštálového cukru na potiahnutie sušienok (voliteľne)
  • ⅓-1/2 šálky malinového džemu (prípadne akéhokoľvek džemu podľa vašej voľby)

Postup

  • V mise prešľahajte múku a soľ.
  • Plech vyložte papierom na pečenie. )
  • Vložte studené nakrájané maslo do stolného mixéra s lopatkovým nástavcom a šľahajte pri nízkej strednej rýchlosti do hladka.
  • Do hladkého masla zašľahávajte cukor najskôr na strednej rýchlosti a postupne pridajte na stredne vysokú.
  • Šľahajte do hladka, asi 1 minútu.
  • Na nízkej rýchlosti zašľahajte žĺtok a extrakty.
  • Pri najnižšej rýchlosti pridajte štvrtinu suchých ingrediencií k mokrým.
  • Keď sa cesto spojí, pridajte ďalšiu štvrtinu.
  • Podľa potreby oškrabte dno a boky misy a opäť pridajte ďalšiu štvrtinu a to isté opakujte aj s poslednou štvrtinou.
  • Z cesta tvarujte guličky, ktoré pokladajte na plech.
  • Korkom od vína alebo palcom zatlačte do stredu guličky dole, aby ste vytvorili jamku.
  • Dávajte pozor, aby ste nezatlačili až na dno (ideálne asi do polovice).
  • Opakujte so všetkými guličkami.
  • Cukrovie dajte na 15-20 minút do mrazničky alebo na 30-45 minút do chladničky.
  • Predhrejte si rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Väčší plech vyložte papierom na pečenie.
  • Kryštálový cukor nasypte na tanier.
  • Pokiaľ váš džem nejde dobre naberať, odmerajte ho do inej misky a ohrievajte ho v mikrovlnnej rúre 10-15 sekúnd.
  • Vyberte cukroví z mrazničky alebo chladničky.
  • Ponorte vršky a strany cukroviniek do cukru a pokladajte ho na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba.
  • Lyžičkou nanášajte džem do jamiek v cukrovinkách.
  • Zvyšok cukroviniek dajte do chladničky, zatiaľ čo sa pečie prvá várka.
  • Opakujte, kým neupečiete všetko pečivo.
  • Cukroví pečte po jednom plechu vo vyhriatej rúre 12–16 minút.
  • Keď okraje začnú hnednúť, máte hotovo.
  • Vyberte pečivo z rúry a nechajte ho odpočinúť 3–4 minúty na horúcom plechu umiestnenom na mriežke.
  • Opatrne presuňte pečivo z plechu na chladiacu mriežku, aby vychladlo na izbovú teplotu.
  • Voliteľne poprášte práškovým cukrom.
Koláčiky z mandľovej a ražnej múky plnené džemom.
www.olivesnthyme.com

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na vianočné pečivo s jamkami , ktoré vám každý pochváli. Inšpirujte sa!

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.8 / 5 (15 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *