Recept na pravé švédske babičkine zázvorky

24. 9. 2025

V úlohe je opäť nenahraditeľná vôňa a chuť kardamómu. Toto zázvorové pečivo je tradičnou vianočnou pochúťkou škandinávskych obyvateľov. Má mierne pikantnú chuť a chrumkavú štruktúru.

Ingrediencie:

  • 300 g masla
  • 1 a ½ dl cukrového sirupu
  • 4 dl cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky zázvoru
  • 2 lyžičky kardamómu
  • 1 lyžička klinčeka
  • 2 lyžičky sódy
  • 3 vajcia
  • 13 dl hladkej múky

Postup:

  • Do hrnca si dajte maslo, cukor a korenie. Chvíľku povarte na miernom ohni.
  • Do vychladnutej zmesi, ktorú ste si povarili, zašľahajte vajcia.
  • Primiešajte sódu zmiešanú s trochou múky, potom prisypávajte zvyšok múky a hneťte.
  • Hotové cesto dajte na 3 hodiny do chladničky schladiť.
  • Pred vaľkaním si ho nechajte chvíľku pri izbovej teplote zmäknúť.
  • Vyvaľkajte na plát cca 3 mm hrubý. Vykrajujte formičkami podľa svojho gusta.
  • Dajte piecť na 200 °C na dobu 8–10 minút.
zázvorky zo Švédska sú obľúbenou pochúťkou v Škandinávii
Zdroj: pixabay.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.7 / 5 (37 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *