Recept na vláčne karamelky so zázvorom
24. 9. 2025
Milujete karamelové pečivo? Tieto karamelky vám doslova vyrazia dych. Po prvé sú ľahko pikantné, vďaka zázvoru v nich obsiahnutom. Po druhé, sú úžasne jemné a sladké.
Ingrediencie:
- 1 dl smotany na šľahanie
- 1 dl nesladeného kondenzovaného mlieka
- 100 g hnedého cukru
- 1 dl cukrového sirupu (ingrediencie a postup nižšie) alebo melasy
- 100 g masla
- 1 vanilkový struk
- 1 lyžička mletého zázvoru
Postup:
- Smotanu, cukor, cukrový sirup, maslo dajte do hrnca s hrubým dnom. Pridajte semienka vanilkového struku a zázvor.
- Zmes varíme asi 15–20 minút.
- Keď karamel začne hustnúť a hnednúť, skúste odobrať vzorku, či má správnu konzistenciu (nesmie byť ani riedka, ani príliš hustá).
- Hotový karamel vlejte do formy asi 17×17 cm vyloženej papierom na pečenie.
Ingrediencie na cukrový sirup (viď. tip 1):
- 500 g cukru kryštál alebo krupica
- 300 ml vody
Postup:
- Vodu a cukor dáme do hrnca.
- Za občasného premiešania varíme asi 5 minút.
- Až ingrediencie mierne zhustnú, je hotovo.
- Hotový sirup prelejte cez plátno alebo utierku do hrnčeka či misky a nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý sirup môžete využiť hneď alebo si ho nalejte do uzatvárateľných pohárov na neskôr.

Tip na dekoráciu: Ak máte pečiatky na sušienky s vianočným motívom, pokojne ich využite. Tradičné zázvorky budú vyzerať skvele.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta