Biskupský chlebíček z bielkov a sušeného ovocia
24. 9. 2025
Klasickými vianočnými farbami sú červená, zlatá a zelená, aj z tohto dôvodu sa tak do dezertu pridáva kandizované ovocie v týchto farbách.
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 1 a ½ hrnčeka masla
- 1 a ½ hrnčeka cukru
- 6 bielkov
- 6 žĺtkov
- 1 hrnček červených kandizovaných čerešní
- 1 hrnček zelených kandizovaných čerešní
- 1 hrnček kandizovaného ananásu
- 1 hrnček vlašských alebo pekanových orechov
- 1 hrnček bourbonu
- 1 šálka masla
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 140 °C a dobre vymažte a vysypte plech či formu.
- Kandizovaný ananás nakrájajte na kúsky, čerešne na polovicu, pokiaľ už nie sú.
- Orechy nasekajte na menšie kúsky.
- Ovocie a orechy zľahka poprášte trochou múky.
- V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom, kým nebude hladké a krémové.
- Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Do maslovej zmesi prišľahajte trochu múky.
- Potom pridajte jeden žĺtok.
- Striedavo pridávajte múku, vajcia a múku, kým sa do cesta nevmiešajú všetky žĺtky a múka.
- Do cesta pridajte nasekané pekanové orechy a tretinu množstva bourbonu.
- Pridajte kandizovaný ananás a ďalšiu tretinu hrnčeka bourbonu.
- Potom pridajte kandizované čerešne a poslednú časť bourbonu spoločne s vanilkovým extraktom.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho opatrne do cesta.
- Vzniknuté cesto prelejte do formy a pečte v predhriatej rúre pomaly asi dve a pol hodiny.
- Pokiaľ začne horná časť chlebíčka príliš hnednúť, zakryte formu alobalom.

Okrem bielkových chlebíčkov môžete bielky samozrejme použiť aj na snehové pusinky. Inšpirujte sa našimi receptami na snehové vianočné pečivo .
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta