Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou
24. 9. 2025
Tieto rožky sú jedným z najlepších receptov, ktorý pochádza z Bratislavy. Vyrába sa z domáceho lístkového cesta a plní sa mletými vlašskými orechmi alebo makom. Pripravte návšteve to najlepšie pohostenie v podobe ďalších výborných cukroviniek s makom .
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 450 + 50 g hladkej múky
- 450 + 50 g masla (nakrájaného na kocky)
- 250 ml studenej vody
- 10 g soli
- 1 lyžička octu
Na orechovú náplň
- 2 bielky
- 150 g práškového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice strúhanky
- kôra z citróna
Na makovú náplň
- 2 bielky
- 150 g práškového cukru
- 150 g mletého maku
- 2-3 lyžice marhuľového džemu
Na potretie
- 4 žĺtky
- 1-2 lyžice mlieka
Postup
- V mise zmiešajte 450 g masla a 50 g múky. Vytvorte blok masla a dajte do chladničky.
- Utrite 50 g masla so 450 g múky, potom pridajte soľ, ocot a studenú vodu a hneťte do hladka.
- Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, doprostred položte maslový blok a prehnite okraje cesta cez maslo.
- Cesto znovu rozvaľkajte, potom preložte ľavú tretinu cesta do stredu, a potom preložte pravú tretinu cez ňu.
- Otočte cesto o 90 stupňov. Rozvaľkajte a preložte 1/4 cesta do stredu na ľavej aj pravej strane, potom ich preložte cez seba.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 15 minút chladiť.
- Opakujte valecký a skladací proces ešte 3x rovnakým spôsobom, s 15 minútovým odpočinkom.
- Po dokončení skladania môžete zabalené cesto nechať cez noc v chladničke alebo ho rovno použiť.
- Na orechovú náplň ušľahajte bielky a práškový cukor do tuhého snehu.
- Jemne vmiešajte mleté vlašské orechy, strúhanku a citrónovú kôru.
- Na makovú náplň ušľahajte z bielkov a cukru tuhý sneh, potom vmiešajte mletý mak a marhuľovú marmeládu.
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte 2 plechy papierom na pečenie.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Prvý diel cesta rozvaľkajte na tenkú placku a nakrájajte ju na prúžky široké 10 cm.
- Naneste náplň doprostred prúžkov, zrolujte a nakrájajte na bloky s dĺžkou 12-15 cm.
- Každý blok ohnite do tvaru polmesiaca (rohlíčka) a položte na pripravené plechy.
- Bratislavské rohlíčky potrite žĺtkovou zmesou a pečte 20–25 minút do zlatista.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta