Bratislavské rožky s náplňou z maku a jabĺk
24. 9. 2025
Toto sú najlepšie rožky s makom. Sú naozaj jemné a nadýchané a vďaka náplni s jablkom aj vláčne.
Čo budeme potrebovať
- 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecúško sušeného droždia (7 g))
- 220 ml teplého mlieka
- 70 g cukru
- 500 g múky
- 1 lyžička soli
- 2 žĺtky
- 70 g zmäknutého masla
Na náplň
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 130 g cukru
- 200 g mletého maku
- 1 lyžička škorice v prášku
- trochu nastrúhanej citrónovej kôry
- asi 300 g nastrúhaného jablka
Na potretie
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Postup
- V teplom mlieku rozpustite droždie a cukor.
- Pridajte zvyšok ingrediencií a vypracujte cesto, kým nebude hladké.
- Vložte cesto do mierne naolejovanej misy.
- Prikryté nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 až 2 hodiny.
- Mlieko, maslo a cukor priveďte do varu.
- Pridajte mletý mak, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Varte za stáleho miešania asi 3 minúty. Nechajte vychladnúť.
- Do makovej zmesi pridajte nastrúhané jablká.
- Cesto rozdeľte na štyri rovnaké diely.
- Každý diel rozvaľkajte na kruh.
- Nakrájajte ho na 8 rovnakých trojuholníkov.
- Na každý kúsok dajte 1 lyžičku náplne.
- Zrolujte do tvaru rožka.
- Dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte ich ďalších 20 minút zakryté kysnúť.
- Bratislavské rožky potrite zmesou žĺtka a mlieka.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 14 minút.
Nie je nič lepšie ako výborné pečivo a úžasná vianočná atmosféra. Dokreslite ju pomocou tých najkrajších ozdôb na stromček z našej recenzie.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta