Cukrovinky so slaným karamelom
24. 9. 2025
Hovoríte si, ako môže byť pečivo slané, keď je v ňom karamel? Kúzlo receptu spočíva v tom, že tu je karamel slaný.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka masla (rozpusteného pri izbovej teplote)
- 110 g smotanového syra
- 1 šálka cukru kryštál
- 1 žĺtok
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička soli
- 2 a ¾ šálky múky
Výplň:
- Slaný karamel (pri výrobe postupujte podľa receptu na slaný karamel)
Postup
- V miske rozšľahajte maslo, syr a cukor. Šľahajte strednou rýchlosťou po dobu asi 2 minút. Vytvoríte tak ľahký a nadýchaný krém.
- Pridajte žĺtok, vanilku a soľ. Všetko jemne premiešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili.
- Pridajte múku a pomocou mixéra, pri nízkej rýchlosti, šľahajte, kým sa všetko nepremieša.
- Cesto zakryte a dajte chladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky.
- Keď je cesto vychladené, vyberte ho z chladničky a rozdeľte ho na 2 rovnaké porcie.
- Ľahko pomúčte pripravenú dosku a vyvaľkajte na nej cesto.
- Cesto nakrájajte na, asi 6 cm, prúžky a karamelom každý pruh, v jeho strede, natrite. Cesto karamelom nenatierajte až po okraj. Ponechajte si asi 1 cm voľného cesta z oboch strán.
- Natreté cesto pevne zmotajte do roliek. Netlačte ale príliš, aby karamel nevytiekol.
- Takto pripravené ruličky zabaľte do potravinovej fólie a dajte znovu chladiť aspoň na 4 hodiny do chladničky. Vhodné je nechať cesto chladiť cez noc.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Z roliek odoberte fóliu a nakrájajte ich na cca 1 cm slimáky.
- Slimáky dajte na plech s rozostupmi 2,5 cm a pečte ich 10–12 minút, kým okraje nebudú ľahko zlaté.
- Akonáhle pečivo so slaným karamelom vyberiete z rúry, posypte ho jemne morskou soľou a nechajte vychladiť.
- Máte hotovo!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta