Kaprie filé vo slivkovo-višňovej omáčke
24. 9. 2025
Tomuto receptu sa niekedy tiež hovorí „čierny kapor“.
Jedná sa o zaujímavú sladkú pochúťku, ktorej chuť tvorí kombinácia lahodných sliviek, čerešňovej šťavy a medu. Trocha balzamikového octu dodáva dokonalú rovnováhu kyslosti a vytvára nezabudnuteľnú hostinu v staropoľskom štýle.
Pusťte sa do prípravy!
Ingrediencie
- 2 kapry, vypitvané (každý zhruba 1 kg) a nakrájané na 4 filety alebo steaky
- štipka soli
- 2 lyžice slivkovej zaváraniny
- 0,5 šálky (100–110 ml) čerešňovej šťavy
- 1 lyžička medu, najlepšie medovicového
- 1–2 lyžice balzamikového octu
- 5 g zázvoru (2,5 strúhaného / mletého zázvoru)
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup
- Rybu zbavte šupín, odrežte hlavu, chvost a plutvy. Nakrájajte na steaky alebo porcie filé.
- Filety z kapra presuňte do hrnca a zalejte ich osolenou vodou – len toľko, aby bola ryba ponorená.
- Priveďte do varu a znížte teplotu na najnižší stupeň. Varte 8–10 minút, najlepšie na miernom ohni, pri teplote zhruba 80–90 °C.
- Opatrne presuňte všetky kúsky kaprieho filé do nádoby odolnej proti ohrevu v rúre. Odložte bokom.
- Dve lyžice slivkovej zavareniny prepasírujte cez sito do misy. Pridajte čerešňovú šťavu, med, balzamikový ocot, čerstvo mleté čierne korenie, zázvor a klinčeky. Zmiešajte vidličkou alebo metličkou.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kúsky kaprieho filé potrite ovocnou omáčkou a prikryte alobalom alebo pokrievkou. Spoločne pečte 5 minút.
- Podávajte horúce a filety prelejte trochou omáčky. Kombinujte so zemiakovým pyré, pečenou koreňovou zeleninou alebo s karfiolom vareným v pare.

Milujete slivky? Potom ich môžete použiť aj pri príprave cukroviniek. Vyskúšajte recepty na ovocné košíčky, ktoré môžete servírovať nielen na Vianoce!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta