Karamelové vianočné pečivo trochu inak
24. 9. 2025
Pečivo môže na Vianoce občas nudiť, a to najmä, ak je ho príliš.
Prekvapte svojich hostí niečím novým!
Pripravte pre nich dezert z karamelového Salka plný krému, ktorý je na Vianoce ako stvorený.
Ingrediencie
Korpus:
- 1 a ¼ šálky omrviniek z grahamu
- ⅓ cukru kryštál
- ⅓ šálky masla (nechajte rozpustiť)
Výplň:
- 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka Salko
- 200 ml marshmallow krému (môžete zakúpiť hotový alebo si ho pripraviť sami doma)
- 1 téglik smotany na šľahanie
- 1 graham
Postup
Výroba korpusu:
- Pokiaľ chcete, môžete zakúpiť hotový korpus. Môžete si ho ale tiež pripraviť sami doma.
- V malej miske zmiešajte rozdrvený graham, cukor a maslo. Túto zmes rovnomerne naneste na spodné a bočné strany taniera alebo, ak chcete, zapekacej misy.
- Rozhodnite sa, či chcete korpus upiecť alebo ho schladiť. Obe varianty chutia výborne. V prípade chladenia, korpus vložte do chladničky na 1 hodinu. Ak ho chcete upiecť, vložte ho do rúry na 180 °C a pečte 7 minút, kým ľahko nezhnedne. Pred naplnením nechajte korpus vychladnúť.
Výroba výplne:
- Do studenej vody vložte plechovky so Salkom, vodu priveďte do varu a mlieko varte 2–3 hodiny. Získate tým karamel.
- Potom nechajte plechovky vychladnúť a otvorte ich. ¼ šálky obsahu si odložte bokom na neskoršie zdobenie a zvyšok vylejte do veľkej misy spoločne s marshmallow krémom.
- Hotovú zmes nalejte na korpus a chlaďte v chladničke niekoľko hodín alebo celú noc.
- Keď budete chcieť koláč podávať, ozdobte ho šľahačkou a pokvapkajte zvyškom karamelu, ktorý ste si odložili na začiatku bokom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta