Klasické mrkvové vianočné pečivo
24. 9. 2025
Jedná sa o pečivo, ktorému dodáva príjemnú sladkastú chuť, nie med alebo cukor, ale mrkva.
Ak máte radi mrkvové pečivo s marmeládou, môžete hotové pečivo na záver ozdobiť podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie
- 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 300 g celozrnnej pšeničnej múky
- 250 g masla
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- práškový cukor na obalenie
- plátky alebo celé mandle
- marmeláda podľa chuti
Postup
- Múku s kypriacim práškom preosejte.
- Maslo zmiešajte s nastrúhanou mrkvou a vmiešajte do múky.
- Vytvorte vláčne cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť.
- Odpočinuté cesto vyvaľkajte a pomocou formičiek z neho vykrajujte ľubovoľné tvary (hviezdičky, stromčeky a pod.)
- Každý kúsok ozdobte mandľou a pečte na 180 °C asi desať minút.
- Ešte horúce mrkvové vianočné pečivo môžete obaliť v práškovom cukre.

Špaldová múka nie je v žiadnom prípade vhodná pre ľudí s alergiou na lepok! Ak máte v pláne upiecť bezlepkové mrkvové pečivo, je potrebné zvoliť bezlepkovú múku, ako je napríklad múka pšeničná, pohánková, ryžová alebo kukuričná.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta