Lebkuchen – pravý norimberský perníček
24. 9. 2025
Ak si chcete počas tohtoročných Vianoc vychutnať pravé norimberské perníčky alebo Lebkuchen, prinášame vám originálny recept plný chutí a vôní, ktorý vás dostane do kolien. Vyskúšajte ho s nami hneď teraz!
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 200 g hnedého cukru
- 2 PL medu
- 2 ČL škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 štipka soli
- 200 g čerstvo mletých mandlí
- 200 g čerstvo namletých lieskových orieškov
- 100 g čerstvo mletých vlašských orechov
- 150 g jemne nasekanej kandizovanej pomarančovej kôry
- 150 g jemne nasekanej kandizovanej citrónovej kôry
- podľa potreby trochu pomarančovej kôry
- oblátky s priemerom 9 cm
- čokoládová poleva
- citrónová šťava
- práškový cukor
Postup práce:
- Vajcia, cukor a med šľahajte 3 až 4 minúty do peny.
- Rozomeľte čerstvé orechy.
- Kandovanú citrónovú kôru a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájajte veľkým nožom veľmi najemno.
- Všetky zvyšné prísady vmiešajte do vaječno-cukrovej zmesi a nechajte 1 hodinu chladiť.
- Potom cesto nalejte na oblátky (dobre sa pracuje napríklad s naberačkou na zmrzlinu), trochu sploštite a položte na plech vyložený pergamenom na pečenie (asi 25-30 kusov na 9cm oblátky).
- Medzitým predhrejte rúru na 160 °C (140 °C s ventilátorom).
- Perníčky pečte v predhriatej rúre asi 20 minút dozlatista.
- Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Po vychladnutí potrite čokoládovou polevou (tmavou alebo svetlou, podľa chuti) alebo citrónovou cukrovou polevou.
- Skladujte vo vzduchotesnej forme s papierom na pečenie medzi jednotlivými vrstvami.

Ak hľadáte najlepšie recepty na perníčky, pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu. Poďte sa s nami pustiť do pečenia!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta