Medové kornútky trochu inak
24. 9. 2025
Poznáte klasické medové kornútky, ktoré má na stole takmer každá gazdinka?
Odlíšte sa a dodajte originalitu tomuto medovému vianočnému pečivu! Kornútky, podľa nášho receptu, sú jednoduché, rýchle a potešia malých aj veľkých.
Ingrediencie
- 1 plát lístkového cesta nakrájaný na prúžky (cesto si môžete pripraviť sami doma, ale môžete ho zakúpiť hotové v potravinách)
- 1 šálka medu (výber medu je úplne na vás)
- 2 vaječné bielky
- štipka soli
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- cukrárske zdobenie
- kovová formička na pečenie kornútkov (zakúpite v obchode s domácimi potrebami alebo na internete)
Postup
Kornútky:
- Než začnete s prípravou kornútkov, dajte rozohriať rúru na 180 °C.
- Z lístkového cesta nakrájajte prúžky o šírke 3 cm a dĺžke asi 18 cm.
- Každý z prúžkov namotajte na kovovú formičku. Ak chcete, aby boli kornútiky sladké, môžete ich vopred posypať cukrom, ktorý do nich zatlačíte pomocou valčeka.
- Na plech dajte papier na pečenie a formičky s cestom naň umiestnite. Následne vložte do rúry a pečte po dobu 25 minút, kým nezačnú kornútky hnednúť.
- Po vybratí plechu z rúry nechajte kornútky vychladnúť a až potom ich z kovových formičiek dávajte dole. Kornútky si tak nielen udržia svoj tvar, ale zabránite tiež možnému vzniku popálenín.
- Kornútky dávajte z formičiek dole skutočne opatrne, aby nedošlo k ich popraskaniu.
Náplň:
- Zatiaľ čo sa kornútky pečú a následne chladnú, pripravte si náplň.
- Misku umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ, aby nedošlo k vareniu bielkov, ale iba k ich zahrievaniu.
- V miske zmiešajte med s vaječnými bielkami a šľahajte, kým sa med neroztopí a dobre sa nespojí s bielkami. Na dotyk by mala byť zmes mierne teplá.
- Akonáhle došlo k spojeniu, dajte misku bokom, aby už nedošlo k zahrievaniu, pridajte štipku soli a znova šľahajte na najvyšší výkon. Vďaka tomu by mala vzniknúť pevnejšia hmota.
- Akonáhle je hmota pripravená, pridajte citrónovú šťavu a znovu mixujte, kým nebude pena hladká.
- Akonáhle sú kornútky studené, naplňte ich touto vyšľahanou hmotou a na záver povrch ozdobte cukrárskou posýpkou..
- Vyskúšajte tento recept na medové kornútky a podávajte pečivo ešte v ten istý deň, aby nedošlo k strate ich chrumkavosti.
Kornútky môžete naplniť aj klasickou šľahačkou alebo polevou na vianočné pečivo.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta