Mozartove gule s vlašskými orechmi
24. 9. 2025
Aj tento variant receptu je zdravší. Predovšetkým neobsahuje rafinované cukry.
INGREDIENCIE
Marcipán:
- 150 g mandľových plátkov (alebo celých mandlí)
- 3 lyžice agávového sirupu
- 10 kvapiek mandľového extraktu
- štipka soli
Pistáciový marcipán:
- 50 g mandľových plátkov (alebo celých mandlí)
- 100 g pistácií
- 3 lyžice agávového sirupu
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- štipka soli
Čokoládový nugát:
- 150 g vlašských orechov
- 25 g kakaového masla
- 5 lyžička agávového sirupu
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
čokoládová poleva:
- 40 g tmavej čokolády
- 40 g kakaového masla
POSTUP
- Vlašské orechy si dáme opražiť do rúry nahriatej na 175° C a pražíme 15 minút.
- Medzitým si rozmixujeme mandle takmer na maslo (začne sa uvoľňovať tuk).
- Potom pridáme aj zvyšok ingrediencií na marcipán a mixujeme do hladka.
- Potom cesto dôkladne premiesime a dáme bokom.
- Na prípravu pistáciového marcipánu budeme potrebovať pistácie a mandle.
- Oboje dáme do mixéra a opäť mixujeme 3-5 minút.
- Následne pridáme zvyšok surovín na prípravu pistáciového marcipánu, premixujeme, premiesime a dáme bokom.
- Na čokoládový nugát budeme potrebovať pražené vlašské orechy, ktoré rozmixujeme s povoleným kakaovým maslom.
- Potom pridáme zvyšok ingrediencií na nugát, rozmixujeme, prehnetieme a dáme bokom.
- Teraz môžeme tvarovať.
- Z pistáciového cesta si urobíme guličky.
- Každú guľôčku obalíme cestom s nugátom tak, že si z neho vytvoríme o niečo väčšiu guľu, rozplácneme ju a zabalíme do nej guľôčku s pistáciami.
- Tak isto postupujeme aj pri ďalšej marcipánovej vrstve.
- Nakoniec namáčame do čokoládovej polevy, ktorú sme si vytvorili z kakaového masla a čokolády nad vodným kúpeľom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta