Mrkváče s marmeládou
24. 9. 2025
Pokiaľ sa rozhodnete pre mrkvové rožky s marmeládou, najlepšie je použiť lineckú. Má tuhú konzistenciu a bude vás pri pečení hnevať vytekaním len minimálne. Nedávajte jej tam aj tak veľa, stačí pol čajovej lyžičky.
Ingrediencie:
- 40 dkg hrubej múky
- ¼ kg tuku (Hera, Stela a pod.)
- 12 dkg jemne strúhanej mrkvy
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
- linecká marmeláda
- práškový a vanilkový cukor na obalenie
Postup:
- Do múky pridajte kypriaci prášok a rozdrobte tuk s mrkvou.
- Vytvorte cesto.
- Vyvaľkajte plát asi ½ cm hrubý.
- Nakrájajte na štvorčeky s rozmermi cca 6×8 cm.
- Naplňte marmeládou, prehnite a spojte do trojuholníka. Môžete použiť vidličku, aby sa kraje skutočne spojili.
- Hotové rožky dajte na plech a pečte na stredne silnom ohni do ružova.
- Ešte horúce sypte alebo obaľte v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým.
Pre uľahčenie práce môžete na tvarovanie použiť preklápacie tvorítko (tvorítko na plnené pečivo). Z jednej strany urobíte kruh a potom s marmeládou scvaknete a rožok je na svete!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta