Mrkvové sušienky s citrónom a zázvorom
24. 9. 2025
Nasledujúci recept na vianočné mrkvové pečivo zo špaldovej múky je medzi ostatnými sladkosťami príjemnou zmenou. Je totiž príjemne osviežujúca vďaka citrónovej kôre a pikantná vďaka zázvoru.
Ingrediencie
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 250 g masla
- 1 kypriaci prášok
- citrónová kôra z ½ citróna
- kúsok koreňa zázvoru (zhruba 2 cm)
Postup
- Nastrúhanú mrkvu zmiešajte so zmäknutým maslom.
- Prisypte múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a olúpaný, najemno nastrúhaný, zázvor.
- Vypracujte cesto a dajte ho na 10 minút odpočinúť.
- Z odpočinutého cesta tvarujte malé sušienky, prípadne použite špeciálne sušienkové vykrajovače.
- Cukrovinky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Sušienky pečte zhruba 10 minút na 180 °C.
Špaldová múka nie je v žiadnom prípade vhodná pre ľudí s alergiou na lepok! Ak máte v pláne upiecť bezlepkové mrkvové pečivo, je potrebné zvoliť bezlepkovú múku, ako je napríklad múka pšeničná, pohánková, ryžová alebo kukuričná.

Ak máte radi lekvár, inšpirujte sa chutným receptom na jamkové cukrovinky s lekvárom.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta