Nadýchaný chlebíček s bielkami a citrónovou polevou
24. 9. 2025
Biskupský chlebíček môžete podľa chuti ozdobiť aj pomocou polevy, najlepšie sa hodí poleva cukrová, čokoládová alebo ako v tomto prípade citrónová.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 150 g hrozienok
- 100 g sušených marhúľ
- 150 g kandizovaného ovocia
- 100 g mandlí
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 1 PL rumu
- 3 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
Poleva
- 150 gramov cukru múčka
- 3 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 PL horúcej vody
- 1 PL rozpusteného masla
Postup:
- Nakrájajte sušené marhule a zmiešajte ich s hrozienkami a kandizovaným ovocím.
- Pridajte polievkovú lyžicu múky a dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo.
- Predhrejte si rúru na 160 °C.
- Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
- Postupne pridávajte žĺtky a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
- Pridajte rum a vanilkový extrakt.
- Do vzniknutej zmesi postupne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Bielky vyšľahajte do podoby tuhého snehu a opatrne ich pridajte do zmesi.
- Na záver primiešajte ovocie a mandle.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 30 minút, potom zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 – 30 minút.
- Nechajte bielkový chlebíček vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
- V menšej mise zmiešajte práškový cukor, vodu, citrónovú šťavu a maslo a vyšľahajte dohladka.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta