Nechcete nič vyprážané? Vyskúšajte dusené kaprie ikry
24. 9. 2025
Pokiaľ nie ste fanúšikmi vyprážania, môžete si kaprie ikry tiež udusiť. Do receptu patrí aj trocha zelene, pripravte si bylinky, ktoré máte najradšej.
A čo ešte potrebujete na tento recept?
- 450 g kaprích ikier
- 55 g masla
- soľ a korenie
- 10 ml citrónovej šťavy
- lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžičky nasekanej pažítky
- 2 lyžičky nasekaného tymiánu
Ako postupovať pri varení?
- Najskôr si v panvici rozohrejte maslo na strednom plameni. Stačí jeden alebo dva plátky. Dno panvice by malo byť pokryté, ale inak záleží na vás, koľko masla zvolíte.
- Keď bude maslo rozpustené, dajte do neho ikry a rozložte ich tak, aby sa opekali rovnomerne. Dochuťte ich soľou aj korením podľa vlastnej chuti.
- Okrem kaprov môžete použiť aj ikry z iných druhov rýb. Pokrm si tak môžete pripraviť nielen počas vianočných sviatkov.
- Ikry dajte piecť na 5 minút, potom ich otočte kuchynským náradím a potom ich obráťte a rovnakú dobu ich smažte aj na druhej strane. Dajte si ale pozor, aby ste ikry v polovici nezlomili.
- Ikry sú hotové v okamihu, keď budú mať hnedú farbu a budú rovnomerne prepečené. Po desiatich minútach sú ikry pripravené na konzumáciu.
- Prepichajte ich vidličkou, aby ste zistili, či sú hotové. Potom kaprie ikry preložte na tanier. Panvicu si nechajte na sporáku.
- Do panvice si teraz dajte všetky ostatné suroviny – citrónovú šťavu a bylinky. Zmiešajte ich dôkladne, ale teplotu majte na nízkom stupni. Zahrejte ich tak, aby boli vhodné na konzumáciu.
- Takto pripravenú zmes potom nalejte na kaprie ikry a môžete podávať. Jedlo by malo byť teplé. Zvoľte k ikrám tiež vhodnú prílohu, nemusíte sa obmedzovať iba na zemiakový šalát, ale pokojne si k nim dajte aj krajec čerstvého chleba.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta