Recepty

Kedy piecť vianočku?

Zatiaľ čo vianočné pečivo sa obvykle začína piecť spoločne so začiatkom adventu, vianočka sa tradične pečie až deň pred Štedrým dňom, teda popoludní alebo večer 23. decembra. Symbolickým dôvodom je to, že vianočka vlastne predstavuje malého Ježiška zavinutého v perinke, praktickým…

Triky a rady na prípravu

S vianočkou môžu byť spojené mnohé problémy, k najčastejším patrí, že málo vykysne, pri pečení praskne alebo sa zvezie k jednej strane. Či už budete vianočku zarábať ručne alebo s pomocou rozmanitých kuchynských nástrojov, oplatí sa preto poznať niekoľko trikov. Niektoré z nich súvisia s použitými…


Prečo sa vianočka rozbehne, spadne alebo praskne?

Príčin toho, že vám vianočka počas pečenia alebo niekedy aj po upečení spadne či klesne, môže byť celý rad. Na čo sa oplatí dávať obzvlášť pozor?

Aké cesto na vianočku?

Základom každej dobrej vianočky je kvalitné cesto na vianočku. Podobne ako v prípade vianočných cukroviniek, aj recepty na vianočku sa v mnohých rodinách dedia z generácie na generáciu. Táto pochúťka sa dá upiecť hneď z niekoľkých druhov ciest, každé má svoje špecifiká. Najčastejšími typmi…


Nakrájaný ovocný chlebíček s kandizovaným ovocím.

Klasický biskupský chlebíček s kandizovaným ovocím

Toto vianočné pečivo je charakteristické nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj vôňou. K tej okrem kandizovaného ovocia a korenia prispieva aj malé množstvo alkoholu, dá sa ale pripraviť aj bez neho. Ingrediencie: Postup:

Tmavo sfarbený biskupský chlebíček.

Hrnčekový biskupský chlebíček s mandľami a sušeným ovocím

Okrem kandizovaného ovocia je častou súčasťou chlebíčka aj ovocie sušené, predovšetkým marhule, figy a datle. Ingrediencie: Postup: Vianočný chlebíček môžete na záver potrieť marhuľovou marmeládou a ozdobiť polovičkami vlašských orechov.


Bielkový chlebíček

Pokiaľ túžite po tom, aby bol váš dezert s kandizovaným ovocím nadýchaný, použite namiesto celých vajec iba bielky. Ingrediencie: Postup:

Plátky ovocného chlebíčka s orechmi a kandizovaným ovocím.

Tvarohový chlebíček s orechmi

Pokiaľ dávate prednosť vláčnym múčnikom, pridajte do cesta tvaroh, prípadne kyslú smotanu. Odmenou vám bude jemnejšia chuť. Ingrediencie: Postup:


Vianočný múčnik v podobe biskupského chlebíčka.

Vianočný múčnik s kandizovaným ovocím

Kvapka alkoholu dodá tejto pochúťke ešte viac vôní a chutí. Okrem tradičného rumu môžete použiť aj brandy, sherry alebo aj whisky. Ingrediencie: Postup:

Biskupský chlebíček s farebným kandizovaným ovocím.

Bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím, mandľami a kokosom

Bohatý múčnik, ktorého chuť i vôňu vytvára nielen kombinácia kandizovaného ovocia, mandlí a kokosu, ale aj brandy. Ingrediencie: Postup: Ak túžite po ešte voňavejšom dezerte, môžete do cesta pridať aj štipku škorice či muškátového orieška.


Vianočný bielkový chlebíček s hrozienkami a kandizovaným voocom.

Biskupský chlebíček z bielkov a sušeného ovocia

Klasickými vianočnými farbami sú červená, zlatá a zelená, aj z tohto dôvodu sa tak do dezertu pridáva kandizované ovocie v týchto farbách. Ingrediencie: Postup:

Vianočný chlebíček v tvare bábovky.

Vianočný bielkový chlebíček s orechmi

Tento múčnik vyzerá skvele upečený nielen v klasickej forme srnčieho chrbta, ale aj ako bábovka. Ingrediencie: Postup:


Nadýchaný chlebíček s bielkami a citrónovou polevou

Biskupský chlebíček môžete podľa chuti ozdobiť aj pomocou polevy, najlepšie sa hodí poleva cukrová, čokoládová alebo ako v tomto prípade citrónová. Ingrediencie: Poleva Postup:

Plátky bielkového chlebíčka na tanieri.

Ovocný chlebíček z 5 bielkov

Skvelý nápad, ktorý vám ušetrí prácu a múčniku dodá chuť aj vôňu, je pridať do cesta perníkové korenie. Ingrediencie: Postup:


Linecké kolieska s vykrojenou hviezdou

Linecké pečivo s rumom

Táto dobrota by nemala chýbať na žiadnom vianočnom stole! Vyskúšajte linecké cesto tak trošku inak – s rumom. Ingrediencie Postup

Čokoládové čerešne máčané v rume

Tak trochu iné pečivo máčané v rume

Na Vianoce nemusíte iba piecť. Seba aj svojich hostí môžete potešiť sladkou dobrotou máčanou v rume! Pozrite sa, ako pripraviť tie najlepšie vianočné čerešničky! Ingrediencie


Rumové mesiačiky s polevou

Možno poznáte toto vianočné pečivo s citrónovou polevou. Dovoľte nám predstaviť vám o niečo zaujímavejší recept, a to recept s polevou z rumu. Ingrediencie Cesto: Poleva: Postup

Orechové rumové kocky s mliekom.

Orechové rumové kocky

Toto orechové vykrajované pečivo je skvelé, ak máte v špajze nejaký kokos alebo orechy navyše. Vyskúšajte ho! Ingrediencie Kocky: Na obalenie: Postup


Kakaové rumové pečivo v tvare sušienok, sypané práškovým cukrom.

Vianočné kakaové rumové pečivo

Kakaové pečivo chutí snáď všetkým. A čo potom, keď je v ňom štipka voňavého rumu, ktorý dodá pečivu ten správny šmrnc. Vyskúšajte náš jednoduchý recept! Ingrediencie Postup

Biela rumová poleva na perníčku v tvare vianočného stromčeka.

Rumová poleva na perníčky

Pripravte si jeden z receptov na vianočné perníčky a ozdobte ich rumovou polevou. Výhodou tejto dobroty je, že môžete ozdobiť nielen cukrovinky, ako sú napríklad skvelé rožky s rumovou polevou, ale aj najrôznejšie torty a iné dezerty, a to počas celého roka. Ingrediencie Postup