Recepty
Kedy piecť vianočku?
Zatiaľ čo vianočné pečivo sa obvykle začína piecť spoločne so začiatkom adventu, vianočka sa tradične pečie až deň pred Štedrým dňom, teda popoludní alebo večer 23. decembra. Symbolickým dôvodom je to, že vianočka vlastne predstavuje malého Ježiška zavinutého v perinke, praktickým…
Triky a rady na prípravu
S vianočkou môžu byť spojené mnohé problémy, k najčastejším patrí, že málo vykysne, pri pečení praskne alebo sa zvezie k jednej strane. Či už budete vianočku zarábať ručne alebo s pomocou rozmanitých kuchynských nástrojov, oplatí sa preto poznať niekoľko trikov. Niektoré z nich súvisia s použitými…
Prečo sa vianočka rozbehne, spadne alebo praskne?
Príčin toho, že vám vianočka počas pečenia alebo niekedy aj po upečení spadne či klesne, môže byť celý rad. Na čo sa oplatí dávať obzvlášť pozor?
Aké cesto na vianočku?
Základom každej dobrej vianočky je kvalitné cesto na vianočku. Podobne ako v prípade vianočných cukroviniek, aj recepty na vianočku sa v mnohých rodinách dedia z generácie na generáciu. Táto pochúťka sa dá upiecť hneď z niekoľkých druhov ciest, každé má svoje špecifiká. Najčastejšími typmi…
Klasický biskupský chlebíček s kandizovaným ovocím
Toto vianočné pečivo je charakteristické nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj vôňou. K tej okrem kandizovaného ovocia a korenia prispieva aj malé množstvo alkoholu, dá sa ale pripraviť aj bez neho. Ingrediencie: Postup:
Hrnčekový biskupský chlebíček s mandľami a sušeným ovocím
Okrem kandizovaného ovocia je častou súčasťou chlebíčka aj ovocie sušené, predovšetkým marhule, figy a datle. Ingrediencie: Postup: Vianočný chlebíček môžete na záver potrieť marhuľovou marmeládou a ozdobiť polovičkami vlašských orechov.
Bielkový chlebíček
Pokiaľ túžite po tom, aby bol váš dezert s kandizovaným ovocím nadýchaný, použite namiesto celých vajec iba bielky. Ingrediencie: Postup:
Tvarohový chlebíček s orechmi
Pokiaľ dávate prednosť vláčnym múčnikom, pridajte do cesta tvaroh, prípadne kyslú smotanu. Odmenou vám bude jemnejšia chuť. Ingrediencie: Postup:
Vianočný múčnik s kandizovaným ovocím
Kvapka alkoholu dodá tejto pochúťke ešte viac vôní a chutí. Okrem tradičného rumu môžete použiť aj brandy, sherry alebo aj whisky. Ingrediencie: Postup:
Bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím, mandľami a kokosom
Bohatý múčnik, ktorého chuť i vôňu vytvára nielen kombinácia kandizovaného ovocia, mandlí a kokosu, ale aj brandy. Ingrediencie: Postup: Ak túžite po ešte voňavejšom dezerte, môžete do cesta pridať aj štipku škorice či muškátového orieška.
Biskupský chlebíček z bielkov a sušeného ovocia
Klasickými vianočnými farbami sú červená, zlatá a zelená, aj z tohto dôvodu sa tak do dezertu pridáva kandizované ovocie v týchto farbách. Ingrediencie: Postup:
Vianočný bielkový chlebíček s orechmi
Tento múčnik vyzerá skvele upečený nielen v klasickej forme srnčieho chrbta, ale aj ako bábovka. Ingrediencie: Postup:
Nadýchaný chlebíček s bielkami a citrónovou polevou
Biskupský chlebíček môžete podľa chuti ozdobiť aj pomocou polevy, najlepšie sa hodí poleva cukrová, čokoládová alebo ako v tomto prípade citrónová. Ingrediencie: Poleva Postup:
Ovocný chlebíček z 5 bielkov
Skvelý nápad, ktorý vám ušetrí prácu a múčniku dodá chuť aj vôňu, je pridať do cesta perníkové korenie. Ingrediencie: Postup:
Linecké pečivo s rumom
Táto dobrota by nemala chýbať na žiadnom vianočnom stole! Vyskúšajte linecké cesto tak trošku inak – s rumom. Ingrediencie Postup
Tak trochu iné pečivo máčané v rume
Na Vianoce nemusíte iba piecť. Seba aj svojich hostí môžete potešiť sladkou dobrotou máčanou v rume! Pozrite sa, ako pripraviť tie najlepšie vianočné čerešničky! Ingrediencie
Rumové mesiačiky s polevou
Možno poznáte toto vianočné pečivo s citrónovou polevou. Dovoľte nám predstaviť vám o niečo zaujímavejší recept, a to recept s polevou z rumu. Ingrediencie Cesto: Poleva: Postup
Orechové rumové kocky
Toto orechové vykrajované pečivo je skvelé, ak máte v špajze nejaký kokos alebo orechy navyše. Vyskúšajte ho! Ingrediencie Kocky: Na obalenie: Postup
Vianočné kakaové rumové pečivo
Kakaové pečivo chutí snáď všetkým. A čo potom, keď je v ňom štipka voňavého rumu, ktorý dodá pečivu ten správny šmrnc. Vyskúšajte náš jednoduchý recept! Ingrediencie Postup
Rumová poleva na perníčky
Pripravte si jeden z receptov na vianočné perníčky a ozdobte ich rumovou polevou. Výhodou tejto dobroty je, že môžete ozdobiť nielen cukrovinky, ako sú napríklad skvelé rožky s rumovou polevou, ale aj najrôznejšie torty a iné dezerty, a to počas celého roka. Ingrediencie Postup
Milan & Ondra