Pečený kapor v rúre so slaninou a cesnakom
24. 9. 2025
Milujete pečeného kapra aj slaninu? Ak ste tieto dve ingrediencie ešte nikdy neskúsili dať dohromady, teraz máte príležitosť.
Potrebné ingrediencie:
- 1 stiahnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
- 1 lyžičku soli
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g kvalitnej anglickej slaniny
- 1 lyžičku pikantného korenia (čo najradšej používate – gulášové, orientálne, grilovacie atď.)
- 0,5 lyžičky mletého korenia (kto nemá rád, nemusí dávať)
- Kúsok masla
- 1 papriku (červená, biela, skrátka čo máte doma)
- Strúhanka
Postup receptu:
- Pripravte si vyšší pekáčik, ktorý dôkladne vymažte maslom, vysypte strúhankou a dno pokryte plátkami anglickej slaniny.
- Kapra potrite po oboch stranách rozotreným cesnakom a posypte pikantným korením, vložte do pekáča na slaninu a zakryte nie slabé kolieska nakrájanou cibuľou.
- Podlejte 0,5 dl oleja alebo vody, záleží, čo vám viac vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky masla a položte na cibuľu.
- Nakoniec okolo kapra položte na tenké prúžky nakrájanú papriku. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180° – 190° C zhruba 35 minút.
- Pokiaľ bude treba, kapra ešte v priebehu pečenia trochu podlejte vriacou vodou a občas zľahka nadvihnite, aby nemal tendenciu sa pripekať.
- Ako prílohu môžete podávať šťuchané zemiaky, zemiaky pečené v rúre s rascou, klasické varené zemiaky atď.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta