Škvarkové kolieska so masťou
24. 9. 2025
Možno si hovoríte, že škvarkové pečivo nie je príliš zdravé, ale pokiaľ to s ním nebudete preháňať, nemalo by vám nijako uškodiť.
Čo viac, určite si na ňom skvele pochutíte!
Ingrediencie
- 250 g hrubej múky
- 250 g hladkej múky (môžete nahradiť špaldovou)
- 1 vajce
- 20 g droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 200 g škvarkov
- 110 g bravčovej masti vo vaničke
Postup
- Do misy rozdrobte droždie, prisypte cukor a miešajte, kým nie je všetko dôkladne premiešané.
- Prilejte 50 ml teplého mlieka, pridajte 1 lyžicu múky, zamiešajte a dajte, po dobu 20 minút, odpočívať na teplé miesto.
- Do kvásku pridajte vajce, zvyšné mlieko, oba druhy múky, soľ, masť a nakoniec aj nasekané škvarky.
- Všetky suroviny spracujte veľmi dôkladne, aby vzniklo jemné hladké cesto s kúskami škvarkov.
- Cesto dajte na teplé miesto a nechajte ho 2 hodiny odpočívať, aby vykyslo.
- Akonáhle je cesto nakysnuté, preložte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát o výške 0,5 cm a vykrojte z neho kolieska.
- Na vykrajovanie môžete použiť buď klasickú formičku, alebo menší pohárik, pokiaľ nenájdete, medzi formičkami, ten správny tvar.
- Preložte kolieska na plech a vložte do rúry, predhriatej na 200 °C. Pečte dozlatista.
- Výhodou tohto slaného pečiva je fakt, že sa môže pokojne konzumovať aj teplé.

Škvarkové kolieska pripomínajú sušienky. Ak si chcete pripraviť zdravé slané sušienky, vyskúšajte recept na mrkvové sušienky bez cukru!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta