Šľahačkové pečivo z Omegy
24. 9. 2025
Omega je 100% jedlý rastlinný tuk, ktorý je vhodný na prípravu poliev, múčnikov a cesta na pečivo.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g Omegy
- 250 ml smotany na šľahanie
- hladkú múku na poprášenie dosky
Zdobenie:
- práškový a vanilkový cukor (na obalenie)
Postup
- Nachystajte si misu, nasypte do nej polohrubú múku a nastrúhajte stužený tuk. Prilejte smotanu na šľahanie a vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30–60 minút odležať v chladničke.
- Cesto položte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na plát s výškou 1 cm.
- Zvoľte formičky na vykrajovanie cukroviniek. Môžu to byť hviezdičky, stromčeky a ďalšie tvary. Pečivo rozložte na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 190 °C.
- Pečte zhruba 10–12 minút, záleží na type rúry a hrúbke cesta. Správne upečené šľahačkové pečivo by malo mať svetlo žltú farbu.
- Plech vyberte a ešte teplé pečivo opatrne zhrňte do misy, v ktorej je pripravená zmes vanilkového a práškového cukru. Všetky kúsky cukroviniek starostlivo obaľte.
- Nechajte šľahačkové vianočné pečivo vychladnúť a uskladnite ho do vzduchotesnej nádoby do doby, než ho budete chcieť podávať.

Rastlinný tuk Omega môžete použiť aj v recepte na kávové vianočné pečivo v tvare hviezdičiek.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta