Šošovicová polievka s vínnou klobásou
24. 9. 2025
Suroviny:
- 2 polievkové lyžice sadla
- 100 g vínnej klobásy
- 35 g zeleru
- 30 g mrkvy
- 35 g petržlenu
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- 2 polievkové lyžice mletej papriky
- 100 g šošovice
- 1 l hydinového vývaru
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- listová petržlen na ozdobu
Postup:
- Šošovicu zalejte vodou tak, aby bola ponorená a nechajte ju 2 hodiny odstáť.
- Na rozpustenom sadle orestujete nakrájanú klobásu, ďalej pridajte na kúsky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen, najemno nasekanú cibuľu, cesnak a restujte na strednom plameni 5-10 minút.
- Zmes dochutíte paradajkovým pretlakom, bobkovým listom a mletou paprikou.
- Krátko orestujte a pridajte namočenú šošovicu, podlejte vývarom a varte 15-20 minút.
- Pripravte si maslovú zápražku a pred koncom polievku zahustite.
- Hotovú polievku osoľte a okoreňte.
- Pri podávaní ju môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať s krajcom chleba.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta