Vianočná štôlňa s marcipánom

24. 9. 2025

Budete potrebovať:

  • 375 g múky
  • 125 g cukru
  • 150 g mäkkého masla
  • 2 balenia prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • ½ lyžičky kardamónu
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • lyžička postrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 200 g tvarohu
  • 100 g nasekanej citrónovej kôry
  • 125 g sušených ríbezlí
  • 250 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • 200 g mandlí
  • 200 g marcipánu
  • 100 g rozpusteného masla
  • 60 g práškového cukru

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr vložte do misy hrozienka, mandle, citrónovú kôru a ríbezle, zalejte rumom a nechajte cez noc v chladničke.
  • Múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmes preosejte.
  • Pridajte cukor, vanilkový extrakt, kardamón, muškát a nastrúhanú pomarančovú kôru.
  • Všetko zmiešajte a vytvorte uprostred jamku, do ktorej vložte vajcia, maslo a tvaroh.
  • Zasypte múkou a vypracujte cesto.
  • Do hladkého cesta pridajte hrozienka, citrónovú kôru, mandle a opäť spracujte.
  • V ceste vytvorte po celej dĺžke jamku, do ktorej vložíte valček marcipánu.
  • Cesto pritlačte k sebe tak, aby marcipán nebol vidieť.
  • Rúru predhrejte na 240 stupňov, akonáhle dosiahnete požadovanú teplotu, stiahnite ju na 180 stupňov a štôlňu pečte asi jednu hodinu.
  • Po vytiahnutí z rúry upečenú štôlňu zalejte rozpusteným maslom a zasypte práškovým cukrom.
  • Po vychladnutí štôlňu opäť zasypte hrubou vrstvou práškového cukru.
  • Celú vianočnú štôlňu zabaľte do hliníkovej fólie a nechajte aspoň 3 týždne odležať pri teplote okolo 13 stupňov.
Zdroj foto: https://www.peta.de

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.3 / 5 (29 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *