Vianočné mrkvové rožky
24. 9. 2025
Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Skúste ich tentoraz nahradiť chutnými mrkvovými rožkami, ktoré vaše Vianoce ozvláštnia.
Ingrediencie
- 150 g polohrubej múky (časť múky je možné nahradiť zdravším variantom)
- 100 g mrkvy
- 125 g masla
- 1 vajce
- 25 g trstinového cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- práškový cukor na obalenie s trochou vanilkového cukru na prevoňanie (môžete použiť aj sušené sójové mlieko)
Postup
- Múku preosejte do misy spolu s kypriacim práškom.
- Pridajte zmäknuté maslo, cukor, vajcia a mrkvu, ktorú máte nastrúhanú najemno.
- Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho 1 hodinu odpočinúť.
- Z odležaného cesta tvorte rožky. Na uľahčenie práce môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať z neho polmesiačiky.
- Pečivo poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho pri teplote 180 °C asi 20 minút.
- Ešte horúce rožtečky obaľte v cukre. Ak chcete vytvoriť zdravšiu verziu, zvoľte sušené sójové mlieko.
- Rožky uložte do krabice a nechajte ich niekoľko dní odležať.
- Ako ďalší variant je možné pripraviť mrkvové rožky s lekvárom, pri ktorých budete postupovať rovnako, len ich vnútro navyše vyplníte lekvárom.

Neradi vážite ingrediencie a radi pečiete za pomoci hrnčekov? Pozrite sa na naše ďalšie recepty na hrnčekové vianočné pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta