Vianočné mrkvové rožky

24. 9. 2025

Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Skúste ich tentoraz nahradiť chutnými mrkvovými rožkami, ktoré vaše Vianoce ozvláštnia.

Ingrediencie

  • 150 g polohrubej múky (časť múky je možné nahradiť zdravším variantom)
  • 100 g mrkvy
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 25 g trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • práškový cukor na obalenie s trochou vanilkového cukru na prevoňanie (môžete použiť aj sušené sójové mlieko)

Postup

  1. Múku preosejte do misy spolu s kypriacim práškom.
  2. Pridajte zmäknuté maslo, cukor, vajcia a mrkvu, ktorú máte nastrúhanú najemno.
  3. Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho 1 hodinu odpočinúť.
  4. Z odležaného cesta tvorte rožky. Na uľahčenie práce môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať z neho polmesiačiky.
  5. Pečivo poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho pri teplote 180 °C asi 20 minút.
  6. Ešte horúce rožtečky obaľte v cukre. Ak chcete vytvoriť zdravšiu verziu, zvoľte sušené sójové mlieko.
  7. Rožky uložte do krabice a nechajte ich niekoľko dní odležať.
  8. Ako ďalší variant je možné pripraviť mrkvové rožky s lekvárom, pri ktorých budete postupovať rovnako, len ich vnútro navyše vyplníte lekvárom.

Vianočné mrkvové rožky na plechu, posypané práškovým cukrom s prímesou vanilkového cukru.
Zdroj: devceuplotny.cz

Neradi vážite ingrediencie a radi pečiete za pomoci hrnčekov? Pozrite sa na naše ďalšie recepty na hrnčekové vianočné pečivo.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.6 / 5 (30 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *