Vianočný múčnik s kandizovaným ovocím
24. 9. 2025
Kvapka alkoholu dodá tejto pochúťke ešte viac vôní a chutí. Okrem tradičného rumu môžete použiť aj brandy, sherry alebo aj whisky.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka masla
- ¼ hrnčeka tmavého cukru
- ¼ hrnčeka trstinovej melasy
- 1 vajce
- ½ hrnčeka sušených brusníc
- ½ hrnčeka sušených marhúľ
- ½ hrnčeka hrozienok
- ¼ hrnčeka kandizovaného citróna
- ¼ hrnčeka vlašských alebo pekanových orechov
- ¼ hrnčeka rumu na namočenie ovocia + 3 PL rumu do cesta
- ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky soli
Postup:
- Vo väčšej mise zmiešajte všetko ovocie a prilejte štvrť hrnčeka rumu.
- Pevne prikryte a skladujte pri izbovej teplote najmenej 24 hodín.
- Nasledujúci deň si predhrejte rúru na 160 °C a vymažte formu na pečenie.
- Maslo a tmavý cukor vyšľahajte do podoby krému.
- Následne vyšľahajte tiež vajcia.
- V samostatnej mise zmiešajte múku, soľ, škoricu a jedlú sódu.
- Múčnu zmes pridávajte po malých častiach spoločne s melasou do maslovej zmesi, po každom pridaní cesto krátko vyšľahajte.
- Vmiešajte namočené ovocie a orechy.
- Cesto nalejte do pripravenej formy.
- Pečte v predhriatej rúre približne 45 minút.
- Vyberte múčnik z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť.
- Následne múčnik pokvapkajte tromi polievkovými lyžicami rumu.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta