Viedenská štôlňa
24. 9. 2025
Budete potrebovať:
- 40 g kvasníc
- 250 ml mlieka
- 600 g múky
- 50 g práškového cukru
- 50 g glukózového sirupu
- 1 čajová lyžička kardamónu
- 2 žĺtky
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 2 cl rumu
- ½ citróna bio
- 300 g mäkkého masla
- trochu soli
- cukor múčka
- sladký sneh alebo mrvenička – zmes práškového cukru a rastlinného tuku
- 300 g hrozienok
- 100 g marcipánu
- 150 g citrónovej kôry
- 40 g mandlí – lúpané, čerstvo opečené a nasekané
- 1 lyžica zázvoru
- hliníková fólia
- papier na pečenie
Postup prípravy:
- Pripravte si kvások – kvasnice rozdrobte do vlažného mlieka a zasypte múkou.
- Zmes dajte na teplé miesto a vyčkajte, kým nadobudne na objeme.
- Zmiešajte práškový cukor so žĺtkami, vanilkovým cukrom, glukózou, rumom, citrónovou kôrou a kardamónom – vyšľahajte do peny – celú zmes šľahajte nad parou.
- Postupne pridávajte múku s maslom – cesto poriadne prehnetajte.
- Nakoniec do cesta primiešajte hrozienka, marcipán, ovocnú kôru, zázvor a mandle a opäť dobre premiešajte.
- Nechajte cesto 30 minút oddýchnuť.
- Medzitým si rúru predhrejte na 160 stupňov a prichystajte si plechy na pečenie – vyložte ich papierom na pečenie a hliníkovou fóliou.
- Cesto rozdeľte na požadované veľkosti a vytvarujte štôlňu – rohy cesta cez seba preložte – najlepšia vianočná štôlňa má pripomínať zabaleného Ježiška.
- Vložte do rúry a pečte 50 minút pri teplote 160 stupňov.
- Nechajte na mriežke odkvapkať od prebytočného masla.
- Nechajte štôlňu vychladnúť a potom krátko ju ponorte (môžete preliať) do rozpusteného masla.
- Štôlňu posypte alebo obaľte v práškovom cukre (alebo sladkom snehu), nechajte vychladnúť a znovu ju posypte cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta