Závin z lístkového cesta s lososom
24. 9. 2025
Netradičná, napriek tomu úžasná chuť, ktorú zaručí spojenie lístkového cesta a údeného lososa. Učaruje vám natoľko, že ho smelo zaradíte medzi stálice svojho silvestrovského pohostenia!
Ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- údený losos
- 1 cibuľa
- 1 balenie mrazeného špenátu (možno použiť aj sparený baby špenát alebo mangold)
- 130 g syra
- 50 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- maslo, olivový olej
- soľ
- mleté korenie
- (sezamové semienka)
Postup práce:
- Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát.
- V hrnci si rozpáľte hoblinu masla s trochou olivového oleja.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, k nej hneď špenát.
- Nechajte zmes úplne povoliť, stále miešajte, trvá to 15-20 min.
- Potom pridajte cesnak, osoľte a okoreňte, nechajte opäť 5 minút variť.
- Nakoniec pridajte smotanu a syr.
- Pripravenú špenátovú zmes nechajte dobre vychladnúť.
- Následne na lístkové cesto položte kúsky údeného lososa a naň pridajte špenátovú zmes.
- Závin pevne zabaľte, potrite vajcom (môžete ešte posypať sezamovým semienkom).
- V rúre rozpálenej na 200 stupňov pečte dozlatista.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta