Zdobené vianočné medovníky s čokoládou
24. 9. 2025
Urobte si sladké medovníky tak trochu inak.
Vymeňte klasické cesto za cesto plné čokolády!
Ingrediencie
- 2 a ¼ šálky hladkej múky (na poprášenie)
- ½ šálky nesladeného kakaového prášku
- ½ lyžičky jemnej soli
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1 a ½ (asi 12 lyžíc) nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 a ¼ šálky cukru
- 1 veľké vajcia
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 tabuľka čokolády (podľa vlastného výberu)
Postup
- Múku, kakaový prášok, soľ, a sódu zmiešajte v miske a odložte bokom.
- Maslo vložte do druhej misy a rozšľahajte ho pri strednej rýchlosti do hladka.
- Pridajte cukor a šľahajte, kým nevznikne ľahký a nadýchaný krém.
- Pridajte vajcia a vanilku a znova šľahajte.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a pridajte ju do zmesi. Poriadne zamiešajte.
- Znížte rýchlosť mixéra a pridajte zmes s múkou z prvej misy. Všetko premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rozdeľte na polovicu. Z každej polovice vytvorte ovál a zabaľte ho do potravinárskej fólie.
- Pripravené cesto nechajte odpočinúť v chlade po dobu minimálne 1 hodiny.
- Zatiaľ čo cesto odpočíva, rozohrejte si rúru na 175 °C.
- Z cesta vyvaľkajte pláty s hrúbkou asi 0,5 cm a vykrojte z neho pomocou vykrajovačiek najrôznejšie tvary podľa vlastnej voľby.
- Pripravené medovníky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie s rozostupmi 2,5 cm.
- Pečivo pečte 10–12 minút a potom ho nechajte vychladnúť. Následne ozdobte podľa vlastnej fantázie.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta