Roláda z bielkov s brusnicovým džemom a bielou čokoládou

24. 9. 2025

Táto delikátna pusinková roláda je dokonalý dezert ideálny na oslavu zimných sviatkov. Ľahké a vzdušné pusinky s náplňou z bielej čokolády a čerstvým ovocným džemom si musí zamilovať snáď každý!

Čo budete potrebovať

Na džem:

  • 250 g brusníc, čerstvých alebo mrazených
  • 50 g cukru
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy
  • kôra z pomaranča

Na pusinky:

  • 4 bielky (asi 130 g), izbové teploty
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička kukuričnej múky
  • 1 lyžička octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 150 g práškového cukru
  • 30 g plátkov mandlí
  • práškový cukor na posypanie

Na náplň z bielej čokolády:

  • 150 g bielej čokolády
  • 3 lyžice smotany na šľahanie
  • 180 ml smotany na šľahanie, vychladené

Na ozdobu:

  • šľahačka
  • hoblinky z bielej čokolády
  • zlatý jedlý prášok
  • čerstvý rozmarín

Postup

  • Najprv si pripravte brusnicový džem, aby mal čas vychladnúť.
  • Do hrnca dajte brusnice, cukor a pomarančovú šťavu a za stáleho miešania priveďte do varu.
  • Varte asi 10 minút alebo do zhustnutia.
  • Pridajte pomarančovú kôru, premiešajte a odstavte z ohňa.
  • Nechajte vychladnúť, kým nebudete pripravení na použitie.
  • Pripravte si pusinky.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Plech na pečenie s rozmermi 23×33 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  • Odložte bokom, kým nebudete pripravení ho použiť.
  • Do veľkej misy pridajte bielky a soľ a začnite šľahať do peny.
  • Pridajte ocot, vanilkový extrakt a kukuričný škrob.
  • Postupne pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky, ešte asi 5 minút.
  • Na pripravený plech rovnomerne rozotrite bielkovú zmes.
  • Vrch posypte plátkami mandlí.
  • Pečte 10 minút, znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ešte asi 15 minút, kým cesto ľahko nezhnedne.
  • Nechajte na plechu 5 minút mierne vychladnúť.
  • Poprášte práškovým cukrom.
  • Preklopte na čistý papier na pečenie.
  • Odstráňte papier na pečenie, na ktorom ste roládu piekli.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte náplň z bielej čokolády.
  • Čokoládu a 3 lyžice smotany na šľahanie rozpustite vo vodnom kúpeli.
  • Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • V inej miske šľahajte 180 ml smotany na šľahanie, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Do šľahačky postupne vmiešajte rozpustenú čokoládu.
  • Nechajte v chladničke, kým nebudete pripravení na použitie.
  • Pusinkové cesto potrite brusnicovým džemom.
  • Navrch rozotrite náplň z bielej čokolády.
  • Okolo okraja pusiniek nechajte asi 1 cm voľný.
  • Jemne zarolujte do rolády.
  • Pred podávaním dajte asi na 2 hodiny do chladničky.
  • Než budete servírovať, poprášte roládu práškovým cukrom.
  • Navrch naložte trochu šľahačky.
  • Podľa chuti môžete ozdobiť hoblinkami bielej čokolády, čerstvým rozmarínom a poprášiť zlatým jedlým práškom.
  • Nechajte si chutiť!
Pokrájaná pusinková roláda s náplňou z bielej čokolády a čerstvým ovocným džemom ozdobená čerstvým rozmarínom.
www.homecookingadventure.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.2 / 5 (25 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *