Roláda z bielkov s brusnicovým džemom a bielou čokoládou
24. 9. 2025
Táto delikátna pusinková roláda je dokonalý dezert ideálny na oslavu zimných sviatkov. Ľahké a vzdušné pusinky s náplňou z bielej čokolády a čerstvým ovocným džemom si musí zamilovať snáď každý!
Čo budete potrebovať
Na džem:
- 250 g brusníc, čerstvých alebo mrazených
- 50 g cukru
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- kôra z pomaranča
Na pusinky:
- 4 bielky (asi 130 g), izbové teploty
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička kukuričnej múky
- 1 lyžička octu alebo citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 150 g práškového cukru
- 30 g plátkov mandlí
- práškový cukor na posypanie
Na náplň z bielej čokolády:
- 150 g bielej čokolády
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- 180 ml smotany na šľahanie, vychladené
Na ozdobu:
- šľahačka
- hoblinky z bielej čokolády
- zlatý jedlý prášok
- čerstvý rozmarín
Postup
- Najprv si pripravte brusnicový džem, aby mal čas vychladnúť.
- Do hrnca dajte brusnice, cukor a pomarančovú šťavu a za stáleho miešania priveďte do varu.
- Varte asi 10 minút alebo do zhustnutia.
- Pridajte pomarančovú kôru, premiešajte a odstavte z ohňa.
- Nechajte vychladnúť, kým nebudete pripravení na použitie.
- Pripravte si pusinky.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Plech na pečenie s rozmermi 23×33 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Odložte bokom, kým nebudete pripravení ho použiť.
- Do veľkej misy pridajte bielky a soľ a začnite šľahať do peny.
- Pridajte ocot, vanilkový extrakt a kukuričný škrob.
- Postupne pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky, ešte asi 5 minút.
- Na pripravený plech rovnomerne rozotrite bielkovú zmes.
- Vrch posypte plátkami mandlí.
- Pečte 10 minút, znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ešte asi 15 minút, kým cesto ľahko nezhnedne.
- Nechajte na plechu 5 minút mierne vychladnúť.
- Poprášte práškovým cukrom.
- Preklopte na čistý papier na pečenie.
- Odstráňte papier na pečenie, na ktorom ste roládu piekli.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň z bielej čokolády.
- Čokoládu a 3 lyžice smotany na šľahanie rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- V inej miske šľahajte 180 ml smotany na šľahanie, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Do šľahačky postupne vmiešajte rozpustenú čokoládu.
- Nechajte v chladničke, kým nebudete pripravení na použitie.
- Pusinkové cesto potrite brusnicovým džemom.
- Navrch rozotrite náplň z bielej čokolády.
- Okolo okraja pusiniek nechajte asi 1 cm voľný.
- Jemne zarolujte do rolády.
- Pred podávaním dajte asi na 2 hodiny do chladničky.
- Než budete servírovať, poprášte roládu práškovým cukrom.
- Navrch naložte trochu šľahačky.
- Podľa chuti môžete ozdobiť hoblinkami bielej čokolády, čerstvým rozmarínom a poprášiť zlatým jedlým práškom.
- Nechajte si chutiť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta