Ruličky z domáceho lístkového cesta a pudingu
24. 9. 2025
Lahodné trubičky sú plnené krémom s pomarančovým korením a navrchu ozdobené čokoládou. Alebo môžete použiť aj iné polevy na cukroví, aké sú tie najlepšie sa dozviete na našom webe.
Čo budeme potrebovať
Na trubičky
- 100 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- štipka soli
- 35 g masla (chladeného, nakrájaného na malé kocky)
- 80 g masla (mrazeného a nastrúhaného)
- 1 vajce
- práškový cukor
Na náplň
- 150 ml plnotučného mlieka
- 35 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 15 g kukuričnej múky
- 15 g masla
- 100 ml smotany
- kôra z 1 pomaranča
- 2 lyžice kandizovaného zázvoru (veľmi jemne nasekané)
- 100 g horkej čokolády na ozdobu
Postup
- Zmiešajte múky a soľ.
- Končekmi prstov votrite na kocky nakrájané vychladené maslo, kým zmes nebude pripomínať jemnú strúhanku.
- Pridajte len toľko vody – asi 4 alebo 5 polievkových lyžíc – aby sa ingrediencie spojili a vytvorilo sa cesto.
- Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Na spodné dve tretiny cesta rozotrite polovicu zmrznutého masla.
- Sklopte hornú tretinu cesta (tak, aby pokrývala polovicu zmrznutého masla) a priklopte spodnú tretinu. Otočte cesto o 90 stupňov.
- Cesto opäť vyvaľkajte na obdĺžnik, spodné dve tretiny potrite zvyšným maslom a preložte ako predtým. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 20 minút chladiť.
- Na náplň nalejte mlieko do hrnca, priveďte do varu, potom stiahnite z platne.
- Vyšľahajte cukor, žĺtky a kukuričnú múku.
- Za stáleho šľahania nalejte trochu horúceho mlieka do vaječnej zmesi.
- Všľahajte zvyšok horúceho mlieka, kým sa dobre nespoja do pudingu, a potom zmes vráťte do hrnca.
- Na miernej teplote za stáleho miešania varte puding, kým nezhustne a nedôjde k varu.
- Vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí a dôkladne sa spojí.
- Zakryte puding potravinárskou fóliou a potom ochlaďte, kým nestuhne.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte a nakrájajte na 6 dlhých prúžkov, každý so šírkou 2 cm.
- Začnite na špicatom konci formičky na trubičky a rolujte tak, aby sa cesto ľahko prekrývalo.
- Všetky trubičky potrite rozšľahaným vajcom a posypte práškovým cukrom.
- Ruličky pečte v rúre 15–20 minút.
- Na dokončenie náplne vyšľahajte smotanu.
- Stuhnutý puding vyšľahajte, aby mierne povolil, potom pridajte šľahačku, pomarančovú kôru a nasekaný zázvor.
- Na ozdobu rozpustite čokoládu a potom do nej ponorte široký koniec každej trubičky.
- Potom chlaďte 10 minút v mrazničke, kým čokoláda nestuhne.
- Nakoniec trubičky z lístkového cesta pomocou cukrárskeho vrecka naplňte domácim pudingom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta