Rumové datľové pečivo s polevou
24. 9. 2025
Toto datľové vianočné pečivo má tú výhodu, že ho môžete servírovať v čase Vianoc, ale aj ako pohostenie mimo vianočného času.
Ingrediencie
- 250 g sušených datlí zbavených kôstok
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g krupicového cukru
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- 100 g horkej čokolády
- 190 g kyslej smotany
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice rumu
- 2 lyžice horúcej vody
- 1 lyžica rozpustnej kávy
Postup
- Vykôstkované datle rozomeľte v mixéri.
- Orechy nasekajte nadrobno, prípadne ich dajte do mixéra.
- Orechy a datle dajte do misy, pridajte polovicu cukru krupice a premiešajte.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, pridajte do nej jeden žĺtok a kyslú smotanu. Všetko dobre premiešajte.
- V mise vyšľahajte zvyšný bielok so štipkou soli. Šľahajte tak dlho, kým sa nevytvorí pena. Pridajte zvyšok krupicového cukru a šľahajte, kým zmes nestuhne.
- Do pripravenej datľovej zmesi vmiešajte rozpustenú čokoládu a vyšľahaný sneh.
- Cesto nalejte na plech, vyložený papierom na pečenie a rozotrite do tenkej vrstvy. Dajte piecť do rúry, rozohriatej na 160 °C, na dobu 30 minút.
- Upečený korpus nechajte krátko vychladnúť a potom ho nakrájajte na malé pravidelné tvary, napríklad trojuholníčky. Použiť môžete aj klasické vianočné vykrajovače.
- Na záver pripravte polevu. V mise zmiešajte kávu s horúcou vodou. Akonáhle sa káva rozpustí, pridajte rum a práškový cukor.
- Polevu miešajte tak dlho, pokiaľ sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
- Hotovou polevou potierajte pripravené pečivo, alebo ho z polovice namáčajte. Nechajte stuhnúť. Vianočné pečivo z datlí skladujte v chlade.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta