Sadlové jamkové vianočné cukrovinky s lekvárom
24. 9. 2025
Sadlové cukrovinky možno už v dnešnej dobe nie sú až také známe. Ale naše babičky a prababičky zo sadla vianočné cukrovinky piekli. Chuti sa nemusíte báť, nie je tam cítiť nič bravčového. Naopak, vytvára neodolateľnú jemnosť a krehkosť.
Ingrediencie:
- 1 hrnček cmaru
- ½ hrnčeka polohrubej múky
- ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček rozpusteného sadla (vychladnutého)
- 1 vrchovatá lyžička jedlej sódy
- 1/3 hrnčeka cukru
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica kakaa
Na náplň:
- lekvár
Postup:
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie a pridajte k nim cmar a rozpustené sadlo.
- Cesto riadne vymiešajte.
- Z hotového cesta tvorte malé guľôčky.
- Skladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Každú guľôčku stlačte na placku a urobte uprostred jamku.
- Jamky naplňte lekvárom.
- Pečte na 180 °C asi 10 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta