Škoricové pečivo z lisu na cesnak

24. 9. 2025

Hovoríte si, že lis na cesnak nemôže poslúžiť pri výrobe cukroviniek? Práve naopak!

Vďaka lisu vytvoríte jeden z najzaujímavejších druhov cukroviniek.

Ingrediencie

  • 1 šálka teplého mlieka
  • ½ šálky + 1 lyžica cukru kryštál
  • 1 lyžica suchého droždia
  • 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 6 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 šálky múky
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup

  • Zohrievajte mlieko asi minútu, aby bolo teplé, ale nie horúce.
  • Mlieko vlejte do misy a za stáleho miešania pridajte lyžicu cukru a lyžicu droždia. Miešanie vám uľahčí použitie mixéra.
  • Miešajte po dobu 5 minút, kým zmes nezačne peniť.
  • Do zmesi, za stáleho miešania, pridajte cukor, maslo, vajce a vanilkový extrakt. Aby sa vám cesto miešalo pohodlnejšie, použite háčik, ktorý by mal byť súčasťou sady metličiek k mixéru.
  • Do zmesi pridajte múku, soľ a škoricu a miešajte. Najprv miešajte pomaly a postupne zvyšujte rýchlosť mixéra.
  • Miešajte dovtedy, kým sa z cesta nestane veľká guľa. Cesto by malo byť hladké a iba ľahko lepkavé.
  • Pokiaľ je cesto príliš lepkavé a nepodarilo sa vám vytvoriť guľu, pridajte viac múky (aspoň lyžicu).
  • Pomúčte dosku a cesto na ňu umiestnite. Začnite ho hniesť rukami, a to po dobu 3–5 minút, kým nezačne byť elastické.
  • Následne cesto vložte do misy a prikryte ho veľkým teplým uterákom alebo utierkou. Misku umiestnite do tepla, aby mohlo cesto vykysnúť. Nechajte cesto kysnúť asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť neznásobí.
  • Akonáhle je cesto pripravené, pripravte si plech a položte naň papier na pečenie.
  • Z cesta vždy vezmite malú hrudku, dajte ju do lisu na cesnak a prelisujte ju priamo na plech. Vzniknú vám rezancové hrudky.
  • Takto pripravené hrudky pečte, v predhriatej rúre, na 165 °C, a to po dobu 8 minút, kým cesto nezačne hnednúť.
  • Hotové vianočné pečivo so škoricou môžete na záver posypať práškovým cukrom s prímesou vanilky.
  • Pred podávaním nechajte pečivo odležať niekoľko dní.

zdroj: savorytooth.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.7 / 5 (26 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *