Škoricové pečivo z lisu na cesnak
24. 9. 2025
Hovoríte si, že lis na cesnak nemôže poslúžiť pri výrobe cukroviniek? Práve naopak!
Vďaka lisu vytvoríte jeden z najzaujímavejších druhov cukroviniek.
Ingrediencie
- 1 šálka teplého mlieka
- ½ šálky + 1 lyžica cukru kryštál
- 1 lyžica suchého droždia
- 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- 6 lyžíc rozpusteného masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 šálky múky
- 1 lyžička morskej soli
- 1 lyžička mletej škorice
Postup
- Zohrievajte mlieko asi minútu, aby bolo teplé, ale nie horúce.
- Mlieko vlejte do misy a za stáleho miešania pridajte lyžicu cukru a lyžicu droždia. Miešanie vám uľahčí použitie mixéra.
- Miešajte po dobu 5 minút, kým zmes nezačne peniť.
- Do zmesi, za stáleho miešania, pridajte cukor, maslo, vajce a vanilkový extrakt. Aby sa vám cesto miešalo pohodlnejšie, použite háčik, ktorý by mal byť súčasťou sady metličiek k mixéru.
- Do zmesi pridajte múku, soľ a škoricu a miešajte. Najprv miešajte pomaly a postupne zvyšujte rýchlosť mixéra.
- Miešajte dovtedy, kým sa z cesta nestane veľká guľa. Cesto by malo byť hladké a iba ľahko lepkavé.
- Pokiaľ je cesto príliš lepkavé a nepodarilo sa vám vytvoriť guľu, pridajte viac múky (aspoň lyžicu).
- Pomúčte dosku a cesto na ňu umiestnite. Začnite ho hniesť rukami, a to po dobu 3–5 minút, kým nezačne byť elastické.
- Následne cesto vložte do misy a prikryte ho veľkým teplým uterákom alebo utierkou. Misku umiestnite do tepla, aby mohlo cesto vykysnúť. Nechajte cesto kysnúť asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť neznásobí.
- Akonáhle je cesto pripravené, pripravte si plech a položte naň papier na pečenie.
- Z cesta vždy vezmite malú hrudku, dajte ju do lisu na cesnak a prelisujte ju priamo na plech. Vzniknú vám rezancové hrudky.
- Takto pripravené hrudky pečte, v predhriatej rúre, na 165 °C, a to po dobu 8 minút, kým cesto nezačne hnednúť.
- Hotové vianočné pečivo so škoricou môžete na záver posypať práškovým cukrom s prímesou vanilky.
- Pred podávaním nechajte pečivo odležať niekoľko dní.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta