Škvarky so škoricou a marmeládou
24. 9. 2025
Možno by ste ani nespoznali, že nejaké škvarky v tomto pečive sú. Cestu však dodajú vláčnosť a príjemnú slanú chuť, ktorá skvele dopĺňa chuť škorice a sladkosť marmelády.
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 250 g mletých škvarkov
- 100 g cukru múčka
- 50 g 100% tuku na pečenie
- 1 vajce
- šťava a kôra z jedného citróna
- ½ lyžičky škorice
- marmeláda podľa chuti
Postup
- Najprv zmiešajte múku s cukrom a škoricou.
- Pridajte škvarky, tuk a vajce.
- Nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou a nastrúhajte kôru zo starostlivo umytého citrónu.
- Vypracuje cesto a nechajte ho aspoň hodinu odležať.
- Cesto potom môžete vyvaľkať a vykrajovať z neho rôzne tvary, ako sa to robí pri lineckom pečive. Môžete tiež vytvoriť malé guličky a dovnútra urobiť jamku na marmeládu.
- Takto pripravené cesto dajte do rúry, vyhriatej na 200 °C a pečte dozlatista.
- Na záver zlepte marmeládou (alebo dajte marmeládu do pripravených jamiek) a posypte práškovým cukrom. Cukor môžete ozvláštniť pridaním vanilkového alebo škoricového cukru.

Výhodou tlapiek je, že nie sú vďaka škvarkom suché. Ak chcete piecť pečivo na poslednú chvíľu, je tento rýchly recept skvelou voľbou. Ak máte vo všeobecnosti málo času, môžete sa inšpirovať našimi ďalšími najrýchlejšími vianočnými receptami.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta