Strojčekové vianočné škvarkové pečivo našich babičiek
24. 9. 2025
Tento recept robili už naše babičky, a preto je taký skvelý!
Nebojte, budete potrebovať iba strojček na mäso, žiadne iné vymoženosti.
Ingrediencie
- 2 šálky škvarkov
- 1 šálka hnedého cukru
- 1 šálka bieleho cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilky
- ½ šálky mlieka
- 4 šálky múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 1 lyžička klinčeka
- 1 lyžička škorice
- 1 šálka hrozienok
- 1 šálka orechov (podľa vášho výberu)
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- V mlynčeku na mäso pomeľte škvarky. Ak nemáte strojček, škvarky rozsekajte na čo najmenšie kúsky nožom.
- Do misky vložte pomleté škvarky a pridajte oba cukry. Zmes bude zatiaľ trochu drobivá.
- Do misky pridajte vajcia, vanilku a mlieko.
- V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Zmes dobre premiešajte a dajte ju do prvej misy ku škvarkom.
- Nakoniec pridajte orechy a hrozienka (ak ich v zmesi chcete). Všetko poriadne premiešajte.
- Pomocou rúk vytvarujte malé guličky, z ktorých pohodlne vytvoríte placky. Ich priemer by mal byť asi 6,5 cm.
- Placky umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a ponechajte medzi nimi aspoň 2 cm rozostup, aby sa pri pečení jednotlivé kúsky pečiva nespojili dohromady.
- Pečte v rúre asi 7 minút, potom pečivo otočte a pečte ďalších 5 minút do doby, než začnú byť placky na dotyk pevné.
- Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.
- Ak chcete, môžete pečivo nakoniec posypať práškovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta