Svätomartinské rožky nekysnuté s tvarohom a orechmi
24. 9. 2025
Okrem šľahačky alebo kyslej smotany môžete na odľahčenie a zvláčnenie pridať do cesta aj tvaroh. V tom prípade vás určite poteší tento hrnčekový recept.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 250 g tvarohu
- 60 g cukru
- 1 vajce + 1 bielok
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- práškový cukor na posypanie
Orechová náplň
- 220 g mletých vlašských orechov
- 130 g cukru múčka
- 1 bielok
- 1-2 PL rumu
- 1 čajová lyžička škorice
Postup:
- Najprv si pripravte orechovú plnku.
- V mise zmiešajte mleté orechy a práškový cukor, potom pridajte bielok, rum a škoricu.
- Následne v inej mise zmiešajte preosiatu múku s cukrom a práškom do pečiva.
- Pridajte tvaroh, vajcia a olej.
- Dôkladne premiešajte a vypracujte do podoby cesta.
- Následne cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti.
- Každú časť potom rozvaľkajte na kruh s hrúbkou asi 4 mm a rozdeľte na osem výsečí.
- Do každého trojuholníka vložte lyžicu alebo dve orechovej náplne.
- Zaviňte do podoby rožka.
- Martinské rožteky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Rožky potrite bielkom a pečte dozlatista 25-30 minút.
- Ešte teplé posypte práškovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta