Svätomartinské rožky zo šľahačky

24. 9. 2025

Ak túžite po ľahkej verzii martinských rožkov, stačí pridať do cesta šľahačku. Ako si môžete všimnúť, v samotnom ceste nie je cukor, ten je až súčasťou náplne.

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli

Orechová náplň

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 120 g cukru múčka
  • 1 bielok
  • 1 PL rumu
  • škorica

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, maslo, šľahačku a štipku soli.
  2. Ručne alebo s pomocou kuchynského robota následne vypracujte do podoby hladkého cesta.
  3. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinu odležať do chladničky.
  4. V medziobdobí si pripravte orechovú náplň.
  5. V mise dôkladne premiešajte mleté orechy a práškový cukor, potom pridajte bielok, rum a štipku škorice.
  6. Následne vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na 5-6 rovnako veľkých častí.
  7. Z cesta vyvaľkajte kruh s priemerom približne 15-16 cm a hrúbkou 3-4 mm.
  8. Pomocou noža rozdeľte kruh na šesť rovnako veľkých výsečí.
  9. Do každej výseče, smerom k dlhšej strane, vložte lyžičku orechovej náplne.
  10. Výseč zrolujte od dlhšej strany do stredu a potom zľahka zahnite, aby vznikol typický tvar rožka.
  11. Svätomartinské rožky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  12. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20-25 minút dozlatista.
  13. Ešte teplé rožteky môžete potrieť maslom s trochou rumu a posypať práškovým cukrom.
zdroj: gutekueche.de

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.7 / 5 (26 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *