Sviatočná polievka z hrachu s restovanou cibuľkou
24. 9. 2025
Máte radi vyprážanú cibuľku? Skúste ju použiť ako netradičnú ozdobu tohto lahodného variantu polievky zo žltého hrachu.
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky sušeného žltého deleného hrášku
- 5 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 200 g schwarzwaldskej šunky, nakrájanej na malé kocky
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stopkový zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky sušenej majoránky
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu
Chrumkavá cibuľka:
- 1/2 cibule
- 1/4 šálky múky
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky papriky
- olej
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu
Postup
- Preberte hrášok a dôkladne ho prepláchnite studenou vodou, prípadne ho môžete cez noc tiež namočiť.
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a olej.
- Pridajte na kocky nakrájanú šunku, premiešajte a nechajte niekoľko minút restovať.
- Akonáhle je šunka opečená, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a nechajte zmes niekoľko minút restovať, kým zelenina trochu nezmäkne.
- Pridajte majoránku, čierne korenie, štipku soli a prelisovaný cesnak.
- Za dôkladného miešania pridajte žltý hrášok, aby sa vmiešal do zmesi šunky a zeleniny.
- Prilejte kurací vývar a nechajte ho prejsť varom.
- Akonáhle sa všetko začne variť, znížte teplotu, priklopte hrniec pokrievkou a varte asi hodinu, kým sa hrášok nezačne rozpadať a vianočná hrachová polievka nezhustne.
- Zatiaľ čo sa polievka varí, pripravte restovanú cibuľku.
- Do malej misky dajte múku, čierne korenie, soľ, papriku a premiešajte.
- Na panvici zahrejte olej.
- Do stredne veľkej misy dajte cibuľu nakrájanú na plátky a štipku soli.
- Plátky cibule posypte múčnou zmesou a dobre premiešajte, aby sa obalili.
- Akonáhle je olej rozpálený, pridajte po častiach obalenú cibuľu a restujte, kým nebude zlatohnedá a chrumkavá.
- Cibuľku vyberte z oleja, dajte ju na papierovú utierku, aby sa osušila, a ešte teplú ju posypte štipkou soli a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Premiešajte a dajte bokom, aby ste ju mohli použiť ako ozdobu do polievky.
- Keď je všetok hrášok pekne rozpadnutý, vypnite oheň a nechajte polievku asi 15-20 minút odstáť.
- Potom vmiešajte citrónovú šťavu a čerstvú petržlenovú vňať.
Túto vianočnú polievku s hráškom podávajte ozdobenú chrumkavou vyprážanou cibuľkou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta