Sviatočná pusinková roláda s čokoládou a mätovým krémom
24. 9. 2025
Ľahká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bielkov s čokoládou a mätou zaručene uspokojí vaše chuťové bunky. Krásne vyzerá a ešte lepšie chutí. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
Na roládu:
- 4 veľké vaječné bielky
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička kukuričnej múky
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- olej neutrálnej chuti, na vymazanie plechu
Na náplň a ozdobu:
- 1 lyžica práškového cukru a navyše na poprášenie
- 350 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička mätového extraktu alebo podľa chuti
- niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva
- 100 g horkej čokolády
- niekoľko vetvička mäty na podávanie
- smotana na podávanie
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C,
- Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej čistej mise elektrickým šľahačom ušľahajte bielky na tuhý sneh.
- Postupne po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá – tento proces neuponáhľajte; dajte mu čas na zapracovanie po každom pridaní.
- Všľahajte kukuričnú múku a ocot a rovnomerne rozložte bielkovú zmes na plech.
- Pečte 20–25 minút, kým povrch nezezlátne,
- Roláda sa veľmi nafúkne, potom zase vyfúkne, keď vychladne.
- Na pracovnú plochu položte veľký list papiera na pečenie a poprášte ho práškovým cukrom.
- Na to preklopte upečené pusinky a papier na pečenie nechajte na mieste.
- Nechajte vychladnúť.
- Do veľkej misy dajte práškový cukor, smotanu na šľahanie a mätový extrakt a vmiešajte niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva tak, aby ste získali svetlo mätovo zelenú farbu.
- Šľahajte do mäkkých vrcholkov.
- Z vychladnutých pusiniek zlúpnite papier na pečenie a potrite mätovým krémom.
- Polovicu horkej čokolády nastrúhajte nahrubo a nasypte rovnomerne na krém.
- Začnite od dlhšieho okraja, ktorý je najbližšie k vám, a pomocou okraja papiera zrolujte pusinky čo najtesnejšie.
- Umiestnite na plochý servírovací tanier alebo doštičku spojom dole.
- Z časti zvyšnej čokolády si pomocou škrabky na zeleninu urobte hoblinky na ozdobenie.
- Zvyšok čokolády pokrájajte a rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou.
- Roládu poprášte práškovým cukrom a pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
- Ozdobte mätou a čokoládovými hoblinkami a podávajte so smotanou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta