Sviatočné slané pečivo z lístkového cesta
24. 9. 2025
Toto slané pečivo je nielen dobré, ale poteší aj na pohľad. Pripomína totiž vianočný stromček, ktorý k Vianociam jednoznačne patrí!
Ingrediencie
Pesto:
- 2 lyžice sušených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- bazalka na dochutenie
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- korenie
Cesto:
- pesto zo sušených paradajok
- 2 lyžice mäkkého kozieho syra
- 2 listy lístkového cesta (môžete si pripraviť svoje cesto doma alebo ho kúpiť hotové v potravinách)
- 2 polievkové lyžice postrúhaného syra (syr zvoľte podľa svojej chuti – výborný je syr Gouda)
- 1 vajce
- ½ lyžičky sušeného oregana
Postup
Pesto:
- Sušené paradajky rozmixujeme na drobno v mixéri. Ak nemáte mixér, paradajky nakrájajte.
- Následne paradajky zmiešajte so zvyškom ingrediencií a dochuťte bazalkou, soľou a čiernym korením.
Cesto:
- Predhrejte rúru na 200 °C a na plech si pripravte papier na pečenie.
- Do misky vložte všetky ingrediencie spoločne s pripraveným pestom a dobre premiešajte.
- Rozbaľte 1 list cesta a dajte ho na plech.
- Odrežte 2 prúžky v spodnej časti listu a vytvorte kmeň stromu, ktorý bude mať rozmery 2,5 x 2,5 cm.
- Prerežte cesto diagonálne k hornej časti lístkového cesta a vytvorte dlhý trojuholníkový tvar, ktorý odstráni prebytočné pečivo na oboch stranách.
- Na slané pečivo rozprestrite tenkú vrstvu zmesi s pestom a posypte 1 polievkovou lyžicou syra.
- Rozbaľte druhý list lístkového cesta a položte ho na vrchol trojuholníka. Opatrne ho rozbaľte smerom dole.
- Ľahko na cesto tlačte a opatrne odrežte strany tak, aby zodpovedali prvému trojuholníku. Prebytočné cesto odstráňte.
- V ceste vyrežte silné vetvy z oboch strán a ponechajte pozdĺžnu medzeru uprostred od kmeňa „stromu“ k jeho špičke.
- „Vetvy“ otočte smerom od vás, za pomoci dvoch otočení a pokúste sa dotknúť spodných vetiev.
- Pokračujte v tomto pohybe smerom nahor.
- Celý strom potrite rozšľahaným vajcom a posypte zvyšným syrom a sušeným oreganom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 20 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta