Talianske anízové cukrovinky
24. 9. 2025
Priniesť do slovenských Vianoc trochu Talianska? Prečo nie. Rozhodne tým nemyslíme žiadne rodinné hádky, ale lahodné anízové cukrovinky s citrónovou polevou. Tieto malé bochníčky sú jednoduché na prípravu a v pokoji ich môžete upiecť aj dva týždne pred Vianocami.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 60 g masla
- 60 g cukru krupica
- 3 vajcia
- 60 ml mlieka
- 1 lyžička drveného anízu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
Na polevu:
- 100 g cukru múčka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica horúcej vody
- Farebné sypanie
Postup:
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie dohromady, potom postupne vmiešajte mlieko, maslo a vajcia. Nakoniec do cesta prilejte vanilkový extrakt.
- Vytvorte cesto a tvorte z neho v dlaniach guľôčky (zhruba o niečo menšie ako golfová loptička).
- Guľôčky vložte na vymastený a vysypaný plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 10-12 minút.
- Z cukru múčka, vody a citrónovej šťavy medzitým vytvorte polevu.
- Akonáhle upečené cukrovinky vychladnú, potrite ich polevou a posypte farebným sypaním (alebo inou ozdobou na cukrovinky) a dajte na chladné miesto.

Na anízové perníčky môžete použiť aj klasickú bielkovú polevu.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta