Tradičné domáce veka na chlebíčky z bielej múky

24. 9. 2025

Jednoduchý chlieb vyrobený len z niekoľkých ingrediencií, ako je múka, voda, droždie, soľ a mlieko. Tento recept sľubuje super mäkké vnútro s extra krehkou kôrkou. A čím ich pomazať? Môžete sa inšpirovať na našom webe týmito 6 silvestrovskými nátierkami !

Čo budeme potrebovať

  • 240 ml vlažnej vody
  • 60 ml plnotučného vlažného mlieka
  • 7 g droždia (práškového)
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 60 g masla
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 420 g hladkej múky

Postup

  • V mise spracujte dohromady teplú vodu, teplé mlieko, droždie a cukor.
  • Prikryte a nechajte 5 minút stáť.
  • Pridajte maslo, soľ a 1 hrnček múky.
  • Hneťte, kým sa všetko relatívne nezapracuje.
  • Pridajte zvyšnú múku a pokračujte v zapracovaní, buď v mise alebo na ľahko pomúčenej ploche.
  • Veľkú misu zľahka namažte olivovým olejom.
  • Cesto dajte do misy a otáčajte, aby sa všetky strany obalili.
  • Misu zakryte hliníkovou fóliou, plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť v relatívne teplom prostredí 1-2 hodiny.
  • Formu na chleba vymažte maslom.
  • Keď je cesto nakysnuté, prepracujete ho, aby sa uvoľnil vzduch.
  • Vložte bochník do pripravenej formy.
  • Prikryte a nechajte znova kysnúť, asi 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a pečte 30 – 34 minút dozlatista.
  • Pokiaľ si všimnete, že vršok hnedne príliš rýchlo, formu voľne zakryte hliníkovou fóliou.
  • Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte domáci veku niekoľko minút vychladnúť.
Nadýchaný domáci chlebík priamo z pekárne.
Zdroj: curlygirlkitchen.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

4.3 / 5 (15 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *