Tradičné domáce veka na chlebíčky z bielej múky
24. 9. 2025
Jednoduchý chlieb vyrobený len z niekoľkých ingrediencií, ako je múka, voda, droždie, soľ a mlieko. Tento recept sľubuje super mäkké vnútro s extra krehkou kôrkou. A čím ich pomazať? Môžete sa inšpirovať na našom webe týmito 6 silvestrovskými nátierkami !
Čo budeme potrebovať
- 240 ml vlažnej vody
- 60 ml plnotučného vlažného mlieka
- 7 g droždia (práškového)
- 2 lyžice krupicového cukru
- 60 g masla
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 420 g hladkej múky
Postup
- V mise spracujte dohromady teplú vodu, teplé mlieko, droždie a cukor.
- Prikryte a nechajte 5 minút stáť.
- Pridajte maslo, soľ a 1 hrnček múky.
- Hneťte, kým sa všetko relatívne nezapracuje.
- Pridajte zvyšnú múku a pokračujte v zapracovaní, buď v mise alebo na ľahko pomúčenej ploche.
- Veľkú misu zľahka namažte olivovým olejom.
- Cesto dajte do misy a otáčajte, aby sa všetky strany obalili.
- Misu zakryte hliníkovou fóliou, plastovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť v relatívne teplom prostredí 1-2 hodiny.
- Formu na chleba vymažte maslom.
- Keď je cesto nakysnuté, prepracujete ho, aby sa uvoľnil vzduch.
- Vložte bochník do pripravenej formy.
- Prikryte a nechajte znova kysnúť, asi 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte 30 – 34 minút dozlatista.
- Pokiaľ si všimnete, že vršok hnedne príliš rýchlo, formu voľne zakryte hliníkovou fóliou.
- Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte domáci veku niekoľko minút vychladnúť.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta